Az avokádóval az a baj, hogy rettenetesen finom... Szuper egyszerű, nagyon finom tunkolós recept következik!
Az avokádóval az a baj, hogy rettenetesen finom, ugyanakkor aranyárban mérik – ezért van az, hogy a guacamoleként árúsított, befőttesüveges mártások hemzsegnek a kimondhatatlan nevű és gyanús térfogatnövelőktől. Szerencsére nem kell feltétlen kémikusnak lenni ahhoz, hogy az ember olcsón dobjon össze egy isteni finom avokádókrémet – a tahini, azaz szezámmagkrém a közel-kelet egyik kedvenc, mindenhez (igen, még desszertekhez is) használatos alapanyaga.
Ebben a receptben a dél-amerikai és a közel-keleti gasztrokultúra találkoznak, ezért aztán nachossal, buritoban, vagy épp pitában tálalva is tökéletes. Persze egy szelet mezei kenyéren, vagy akár csíkokra vágott paprikával, uborkával tunkolva is isteni. Legutóbb a Vegan Sunday Marketen tartott workshopomon készítettük a lelkes és éhes közönséggel – mondanom sem kell, hogy jobb munkát végeztünk a tunkolással, mint Özge kutyám, mikor rábízom a majdnem kiürült tahinis dobozt, márpedig az nagyon nagy szó…
Hozzávalók
személyenként- Fél avokádó
- 3 kanál tahini
- fél gerezd fokhagyma
- 1 marék fekete olíva, lehetőleg magozva
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 csipet csili
- só, bors
Elkészítés
Az avokádót hosszában félbevágom – amelyik felében mag maradt, azt alaposan bekenem egy félbevágott citrommal, hogy ne barnuljon meg a hűtőben. A másikat egy kis keverőtálba kanalazom, és villával szétnyomkodom.
Belereszelem, vagy préselem a fokhagymát, makd megkínálom a fűszerekkel.
Rákanalazom a tahinit, majd kevergetni kezdem – ha túl sűrű, vszinte cseppenként vizet adok hozzá. Ha az avokádó túl kemény, egy botmixer is besegíthet.
A fekete olívát vékonyka karikákra nyesem, majd a pasztellzöld krémbe szórom, és alaposan elkeverem.
Tálaláskor meglocsolom egy kis olívaolajjal, és – ízlés szerint – korianderzölddel, vagy friss petrezselyemmel hintem meg.
Bár bevallom, szerintem a koriandert mindenkinek addig kell kóstolgatnia, míg nem ismeri be, hogy igenis a világ legcsodálatosabb fűszernövénye.