Almás morzsasüti csillagánizsos sodóval
Hozzávalók
4 személyre- A morzsához:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 10 dkg darált dió
- csipet só
- A töltelékhez:
- 4 db alma
- 1-2 marék aranymazsola
- 1 citrom
- 1 lime
- 1 púpos ek cukor
- csipet só
- A csillagánizsos sodóhoz:
- 3 tojás
- 3 dl tejszín
- 1 db csillagánizs
- 1 vaníliarúd
- csipet só
Elkészítés
1. A morzsához összekeverjük a lisztet, a cukrot, a csipet sót, a vajat és a durvára tört diót, gombócot formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük 2-3 órára, hogy megkeményedjen.
2. Az almákat meghámozzuk, felkockázzuk, majd egy lábasban elkezdjük főzni a cukorral, a citrom és a lime levével és reszelt héjával. Ha az alma megfőtt, hozzáadjuk az aranymazsolát is.
3. A sodóhoz a tejszínt egy lábasba feltesszük melegedni, hozzáadunk egy csipet sót és a csillagánizst.
4. Egy másik edénybe egy vaníliarúd kikapart belsejét tesszük, a vanília rudat pedig beledobjuk a tejszínbe.
5. A tojásokat szétválasztjuk, csak a sárgáját használjuk fel, amit a vaníliarúd magjaival és a cukorral habosra keverünk. Folyamatos kevergetés mellett óvatosan a meleg tejszínt a tojássárgájához öntjük, majd alacsony hőmérsékleten visszamelegítjük.
6. Egy tepsibe halmozzuk az almakompótot, ráreszeljük a tésztát és 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.
7. A sodóval tálaljuk. Jó étvágyat!