A klasszikus libasülthöz a lilakáposzta ezúttal pitébe került, gyümölcsökkel és vörösborral
Márton-napi menüm főétele klasszikus libasült. Mi is passzolhat ehhez jobban, mint a lilakáposzta? Ezúttal pitébe került gyümölcsökkel és vörösborral.
Hozzávalók
4 személyre- A húshoz
- 4 db libacomb
- só, őrölt fekete bors
- néhány ág kakukkfű
- A pitéhez:
- 15 dkg liszt
- 8 dkg vaj + a forma kikenéséhez
- só
- 1 tojás
- kevés hideg víz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej salottahagyma
- 1 nagy csipet őrölt római kömény
- késhegynyi őrölt fahéj
- 25 dkg lilakáposzta
- 2 közepes méretű alma
- 5 dkg aszalt szilva
- fél dl száraz vörösbor
- őrölt fekete bors
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés
A libacombokat megtisztítjuk, sózzuk-borsozzuk, és bőrükkel lefelé sütőtálba helyezzük. Letakarjuk alufóliával, és 210-220 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 30 percre, hogy a zsír kisüljön a combokból. Ezt követően a sütő hőmérsékletét mérsékeljük 170 fokra, a combokat megfordítjuk, ráhelyezzük a kakukkfűágakat, ismét lefedjük alufóliával, és kb. 1 óra alatt puhára sütjük. Közben a libazsírral többször meglocsoljuk. Ha a combok már puhák, levesszük az alufóliát, és forró, 220 fokos sütőben pár perc alatt kissé megpirítjuk a tetejüket.
A hús sütése közben elkészítjük a pitét. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadunk egy nagy csipet sót, az elhabart tojást és annyi hideg vizet, hogy összeálljon a tészta. Folpackba csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük.
Az olajat felhevítjük egy lábasban, majd a megtisztított, felaprított hagymát üvegesre pároljuk rajta. Rászórjuk a római köményt, a fahéjat, a vékonyra szelt vagy lereszelt lilakáposztát, a meghámozott, apróra kockázott almát és a kis darabokra vágott aszalt szilvát. Átforgatjuk, felöntjük vörösborral, majd kevergetve (amennyiben szükséges, kevés víz hozzáadásával) roppanósra főzzük, közben sóval és borssal fűszerezzük. Mikor elkészült, félretesszük hűlni.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd egy kivajazott, 35*10 cm-es piteformába simítjuk úgy, hogy pereme is legyen. Alját egyenletesen beszórjuk a zsemlemorzsával, ráhalmozzuk a tölteléket, elsimítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
A kész pitét 10 percet pihentetjük (tálalhatjuk hidegen is), majd felszeleteljük. Tetszőleges salátával körítve a libacombok mellé tálaljuk.