A kalács, amely szuperül passzol sonkához, tojáshoz, reggeli zöldséges kencékhez: Zöld pesztós kalács
Hozzávalók
2 kalácshoz- 50 dkg liszt
- 1 csomag instant élesztő
- 2 tojás + 1 a kenéshez
- fél dl olaj
- 2,5 dl tej
- 1/2 csapott teáskanál só
- 1 kis üveg zöld pesztó
Elkészítés
A lisztben elkeverjük az élesztőt, hozzáadjuk az elhabart tojásokat és az olajat, majd fokozatosan, részleteiben belecsorgatjuk a langyos tejet (nem biztos, hogy kelleni fog az összes). Alaposan megdagasztjuk, sima felszínű, közepesen kemény állagú tésztát kell kapnunk. Tálba tesszük, tetejét beszórjuk egy kevés liszttel, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd két részre osztjuk.
Én egy kerek és egy hagyományos formájú kalácsot készítettem belőle a következőképpen: a kerek kalácshoz vékony téglalappá nyújtottam az egyik tésztadarabot. Megkentem a pesztóval, hosszabbik oldalától kezdve feltekertem. A tésztarudat hosszában, középen félbevágtam úgy, hogy felül egy 5 cm-es darabot egyben hagytam. A két szálat kört formázva összetekertem, közben a vágási felületet folyamatosan felfelé igazgattam. Az 5 cm-es terület közepébe egy kis rést vágtam, átdugtam rajta a kalács összetekert végét, így a végek a kalács aljára kerültek. Megigazgattam, sütőpapírral leterített sütőlemezre helyeztem.
A hagyományos kalácshoz a másik tésztadarabot három egyenlő részre osztottam, mindet vékony, hosszú téglalappá nyújtottam. Megkentem pesztóval, hosszabbik oldaluktól kezdve szorosan feltekertem. A 3 tésztarúd végeit felül összefogtam, összenyomkodtam, majd összefontam az egészet. A végeket szintén összenyomkodtam, majd megigazgattam, sütőpapírral leterített sütőlemezre helyeztem.
A kalácsokat még negyed órát kelesztjük, ezután lekenjük az enyhén felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.