Van gyomorégéssel küzdő rokon? Gondolj rá főzéskor!
Ha még az utolsó pillanatban vagy, hogy összeállítsd az ünnepi menüt, akkor vedd fontolóra, hogy idén gyomorkímélő ételeket is készíts. Tojáslikőr, koktél, mézeskalács, gyömbéres süti, töltött krumpli úgyis volt már a karácsonyaid történetében, és ha némely elemet meg is tartanád, akkor is szoríts helyet pár új, könnyedebb fogásnak. Tápláló tál – gyomorégés és reflux nélkül: igenis lehetséges! A két kellemetlenség sajnos összefügg: a gyomorsav-probléma egyik tünete, mikor lángol a bensőd. Már azzal elejét vehetjük a gondoknak, ha kisebb adagokat szervírozunk. Mert ha a telepakolt tányérról mindent belapátolunk, akkor lentről nyomást gyakorlunk a nyelőcsőre, amitől égni kezd a gyomrunk. Illetve a tetemes mennyiségű kaja miatt több gyomorsavat termelünk, ami ugyanezt a rossz érzést okozhatja. Már azzal is javul a helyzet, ha lassan eszegetünk.
Ez is érdekelhet: Gyakran kínoz gyomorégés? Íme az okok és a legjobb praktikák a kellemetlen tünetek kezelésére
Alaposan megrágott ételt könnyebben emészt a szervezet, illetve az agynak van ideje észrevenni, ha már elértük a jóllakottság állapotát. Ágyba menetel előtt három órával már ne együnk, mert ellenkező esetben fekvő helyzetben a kaja nyomni fogja a nyelőcső záróizmát. Magas rosttartalmú táplálékok – mint például a zabpehely, a barnarizs vagy a zöldségek – javíthatnak a panaszokon. Illetve a kis savtartalmú ételek – a banán, karfiol és diófélék – csillapíthatják a mardosást. A teljes kiőrlésű gabonafélék szintén jót tesznek az emésztésnek, és nem savasítják el a rendszerünket: egyszerűen elkészítve lágyak, kímélőek – és még a glikémiás indexük sem vészes. A nagy víztartalmú ennivalók szintén semlegesíthetik a lángoló érzést, például a görögdinnye, a fejessaláta vagy az uborka beválhat erre a célra.
Alacsony zsírtartalmú joghurt és tej ugyanígy közömbösítheti a forrongó bensőt. A gyömbér akár nyersen vagy teaként, esetleg smoothie-ban is hasznos ilyenkor, és még émelygésre is ajánlható. Sajnos a friss zöldségeknek nem most van a szezonja, de a zöld levelesek, a borsó- és a gyökérfélék fogyasztása megelőző céllal mindig ajánlott, és általában bőséggel falatozhatunk belőlük. Főleg, ha fokhagyma és más erős fűszer nélkül készítjük őket.
Az aloe vera nem csak külső égési sérülések esetén javallt, de a gyomorégést is kiválóan csillapítja. Turmixként vagy smoothie-ban kortyoljuk, esetleg eleve tárazzunk be ilyen bolti italt egy-két flakonnal. De a klasszikus kamillatea is jó szolgálatot tehet emésztési bántalmak esetén. A paszternák lehet még az ünnepek slágere: például ha sűrű ünnepi levest készítenél, akkor a receptben megkívánt tejszín felét cseréld ki pürésített paszternákra (vagy burgonyára). Az ízletes gyökér a zsírtartalmat és a gyomorégést is csökkenti ezzel a trükkel. Egy pici édeskömény a tányérba hintve szintén elejét veheti a kínzó savas folyamatoknak, ugyanis szépen beállítja az étel pH-értékét.
Tanulmányozd ezt az ünnepi tippet is:
Perzsa
Forrás: huffpost.com