Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Van élet a sajttálon túl, új trend hódít: itt a vajtál!

2022. December 27.

Gasztronómiai trendek jönnek, mennek, egy dolog viszont állandó: kínálótálak mindig is voltak, vannak és lesznek is, csupán a jellegük változik folyamatosan. A klasszikus, régi hidegtálak elképzelhetetlenek sonka- és sajttekercsek, kaszinótojás nélkül, de ugyanúgy népszerűek a csodásan kifaragott zöldségek (retek, uborka, paradicsom) vagy a rózsa formára hajtogatott hajszálvékony szalámikarikák.

A sajttálakat sem kell bemutatni senkinek: egy szép deszkán vagy tálon különböző apró kockákra, háromszögekre vágott sajtokat rendeznek el a friss, lágy sajtoktól kezdve egészen az érettekig. Melléjük jöhet szőlő, dió, mandula, fügelekvár, szőlőlekvár, chutneyk, sós kekszek, bagettszeletek, méz és olívaolaj.

Fotó: 123RF

Tipp: Tényleg nem kell hűtőben tárolni a vajat?

Ehhez hasonlít a mostanában egyre nagyobb népszerűségre szert tevő vajtál. Kitalálója Joshua McFadden amerikai séf, tőle inspirálódott egy brooklyni szakács, Justine Doiron, aki a közösségi médiában kezdte el publikálni csodás kreálmányait. McFadden megköszönte, hogy hírét vitte találmányának, és ahogy az lenni szokott, a TikTok és az Instagram közössége hamar felkapta az újdonságot.

Fotó: 123RF

A vajtál lényege a vaj és a kenyér, de nem mindegy, hogyan tálaljuk! Szép alakzatokban, lazán kenve, mintázva helyezzük el a vajat egy deszkán, majd jöhet a díszítés: friss zöldfűszerek, olívaolaj, hagymacsíkok, tört csilipaprika, ehető virágok, olajbogyók, sópehely, lazac, pesztó, olajos magvak. Mindig szobahőmérsékletű vajat használjunk, ezt könnyebb elkenni, akár fel is habosíthatjuk egy kézi mixer segítségével.

A vaj az étel lelke, ezért mindenképpen válasszunk jó minőségűt, lehet sima, sós vagy akár ízesített is (ha készítettünk az ünnepekre fűszervajat, a maradékot tegyük rá nyugodtan a tálra). A tál előre elkészíthető, de a dekorálásnak csak közvetlenül tálalás előtt álljunk neki.

Fotó: 123RF

Mivel kínáljuk? Természetesen jóféle kenyérrel, bagettel! Fogyasztása közösségi program, borozás, beszélgetés mellé ajánljuk, ezért érdemes egy nagyobb kosár kisebb darabokra vágott, „tunkolásra” alkalmas kenyérfélével készülni.

Forrás: marthastewart.com

Ezt már olvastad?

Mennyi idő alatt romlik meg a vaj, és honnan ismerhetjük fel, hogy már nem fogyasztható?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!