Van élet a sajttálon túl, új trend hódít: itt a vajtál!
2022. December 27.Gasztronómiai trendek jönnek, mennek, egy dolog viszont állandó: kínálótálak mindig is voltak, vannak és lesznek is, csupán a jellegük változik folyamatosan. A klasszikus, régi hidegtálak elképzelhetetlenek sonka- és sajttekercsek, kaszinótojás nélkül, de ugyanúgy népszerűek a csodásan kifaragott zöldségek (retek, uborka, paradicsom) vagy a rózsa formára hajtogatott hajszálvékony szalámikarikák.
A sajttálakat sem kell bemutatni senkinek: egy szép deszkán vagy tálon különböző apró kockákra, háromszögekre vágott sajtokat rendeznek el a friss, lágy sajtoktól kezdve egészen az érettekig. Melléjük jöhet szőlő, dió, mandula, fügelekvár, szőlőlekvár, chutneyk, sós kekszek, bagettszeletek, méz és olívaolaj.
Tipp: Tényleg nem kell hűtőben tárolni a vajat?
Ehhez hasonlít a mostanában egyre nagyobb népszerűségre szert tevő vajtál. Kitalálója Joshua McFadden amerikai séf, tőle inspirálódott egy brooklyni szakács, Justine Doiron, aki a közösségi médiában kezdte el publikálni csodás kreálmányait. McFadden megköszönte, hogy hírét vitte találmányának, és ahogy az lenni szokott, a TikTok és az Instagram közössége hamar felkapta az újdonságot.
A vajtál lényege a vaj és a kenyér, de nem mindegy, hogyan tálaljuk! Szép alakzatokban, lazán kenve, mintázva helyezzük el a vajat egy deszkán, majd jöhet a díszítés: friss zöldfűszerek, olívaolaj, hagymacsíkok, tört csilipaprika, ehető virágok, olajbogyók, sópehely, lazac, pesztó, olajos magvak. Mindig szobahőmérsékletű vajat használjunk, ezt könnyebb elkenni, akár fel is habosíthatjuk egy kézi mixer segítségével.
A vaj az étel lelke, ezért mindenképpen válasszunk jó minőségűt, lehet sima, sós vagy akár ízesített is (ha készítettünk az ünnepekre fűszervajat, a maradékot tegyük rá nyugodtan a tálra). A tál előre elkészíthető, de a dekorálásnak csak közvetlenül tálalás előtt álljunk neki.
Mivel kínáljuk? Természetesen jóféle kenyérrel, bagettel! Fogyasztása közösségi program, borozás, beszélgetés mellé ajánljuk, ezért érdemes egy nagyobb kosár kisebb darabokra vágott, „tunkolásra” alkalmas kenyérfélével készülni.
Forrás: marthastewart.com
Ezt már olvastad?
Mennyi idő alatt romlik meg a vaj, és honnan ismerhetjük fel, hogy már nem fogyasztható?