Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Változatosabb, mint gondolnánk – ötletek karalábéra

2019. May 21.

Habár gyökérzöldségnek tűnhet első pillantásra, a karalábé valójában a föld felszínén nő, akár a káposztafélék. A brokkoli és a kelbimbó rokona, édeskés íze és ropogós állaga miatt sokan kedvelik nyersen fogyasztva is. Amikor megvásároljuk, próbáljunk olyan zöldségeket választani, amelyekről nem távolították el a leveleket, ezek ugyanis pár nap alatt elszáradnak, azaz állapotuk tanúskodik arról, hogy mennyire frissek a kiszemelt példányok. Otthon aztán nyugodtan távolítsuk el a leveleket, ám ha biozöldséget vettünk, bátran használjuk fel ezeket is.

 

Előkészítés

Akármilyen recept mellett is döntünk, mosás után a karalábét hámozzuk meg, külső, kemény rétegétől szabaduljunk meg. Ezután már feldarabolhatjuk kedvünkre.

 

Milyen ételeket készíthetünk belőle?

Fogyasszuk nyersen!

Nem feltétlenül kell megfőzni, ha szép zsenge karalábét vettünk. Kifejezetten frissítő, üdítő az íze, ropogós állaga miatt ideális nyári salátákba. És ha már unjuk a zellerszárat és a hasábokra vágott répát, karalábécsíkokat is tálalhatunk a mártogatósok mellé.

 

Pirítva minden jobb!

Kívül barna és karamellizált lesz, belül pedig puha, főtt burgonyára emlékeztető állagú. Wokos, serpenyős ételekbe tegyük. Ne vágjuk túl keskeny hasábokra a karalábét, így fog a ropogós és a puha állag egyaránt megjelenni a zöldségben.

 

Sütőben

Hasonló hatást érhetünk el sütőben is. A tetszőleges darabokra felvágott karalábét terítsük ki egy rétegben sütőpapírral bélelt tepsire, és locsoljuk meg olívaolajjal. Szórjuk meg egy kevés sóval vagy más fűszerekkel. Süssük 220 °C-ra előmelegített sütőben 15 percen keresztül, ezután forgassuk át a karalábédarabokat, és pirítsuk további 10-15 percet.

 

Tócsni

Gyakorlatilag bármilyen zöldségféléből lehet tócsnit (frittert) készíteni, ha lereszeljük, majd összekeverjük némi liszttel, sóval, fűszerekkel és 1-2 tojássárgájával. Formázzunk a masszából lapos tócsnikat, és serpenyőben, kevés felhevített olívaolajon süssük át mindkét oldalukat.

 

Pizza

Hamis, kalóriaszegény „pizzatésztát” is készíthetünk a tócsnihoz hasonlóan. A masszából formázzunk lapos korongot egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Forró sütőben pár perc alatt süssük elő – elég annyi ideig, hogy megkeményedjen a teteje –, majd pakoljuk meg tetszőleges feltétekkel, sajttal, és toljuk vissza a sütőbe.

 

Főzelék

Készítsük liszt nélkül, kevés keményítővel, tejszínnel, citrommal vagy aprított kaporral. Friss, könnyű és tavaszias.

 

Püré

A citromos vagy kapros íz a püréknek is jól áll. A felkockázott karalábét kevés vízben főzzük teljesen puhára, szűrjük le, majd botmixerrel törjük össze. Krémesítsük vajjal, ízesítsük citromlével, finomra aprított kaporral, sóval és borssal.

 

Töltve

Lehet húsos vagy éppen vegetáriánus, indiai fűszerezésű rizses töltelék, mindenképpen szuper lesz a végeredmény. Tejszínes vagy tejfölös mártást készítsünk hozzá!

 

Mi újság a levelekkel?

Bevezetőnkben már említettük, hogy a biokaralábé friss leveleiből szintén készíthetünk finomságokat. Olívaolajjal, parmezánnal, olajos magokkal és sóval klasszikus pesztót készíthetünk belőle tésztaételekhez. Burgonyával sűrítve krémleves alapjául szolgálhat, de például salátába is csíkozhatjuk. Illetve ne feledkezzünk el arról sem, hogy a szőlőlevelekhez hasonlóan meg is tölthetjük a nagyobb leveleket.

 

Forrás: foodbeast

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!