Vajon miért nem egyenes a befőttes üvegek alja?
2022. February 10.Legyen szó lekváros vagy befőttes üvegekről, ha megfigyeljük, nem egyenes, hanem a talpuk felől nézve homorú az aljuk. Vajon miért így gyártják ezeket az üvegeket? Két magyarázat is létezik!
Első ok: tartósabb lesz az üveg
Az üvegbe töltött lekvár, mogyorókrém vagy más finomság súlya jobban eloszlik nagyobb felületen, és emiatt kevésbé terheli meg azt. Logikusnak tűnő magyarázat – de persze nem ennyire egyszerű a helyzet. Egy amerikai weboldal, a Clubs of America ugyanis rámutatott, hogy igazából nincs semmi gyakorlati haszna a homorításnak – vagy ha a másik oldalról nézzük, domborításnak –, az üveg elég erős lenne egyenes talppal is.
Témába vág: Miért kerüljön több befőtt az asztalra?
Második ok: többnek látszik
Ez pedig a marketingesek fellegvára: a hajlított aljú üvegekben úgy tűnik, mintha nagyobb mennyiség lenne, így aztán úgy érezhetjük, hogy többet kapunk a pénzünkért. Egyszerű összeesküvés-elméletnek hangzik, de a Los Angeles Times 2008-ban egy népszerű mogyoróvaj-márka kapcsán rávilágított: amikor a gyártó egyenesről hajlított talpú üvegre váltott, sikerült 10%-kal kisebbre csökkentenie a termék töltőtömegét változatlan eladási ár mellett.
Ezt már olvastad?
Tudtad, hogy a legjobb háztartási csúszásgátló a befőttes gumi?
Forrás: mashed