Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Vajon miért nem egyenes a befőttes üvegek alja?

2022. February 10.

Legyen szó lekváros vagy befőttes üvegekről, ha megfigyeljük, nem egyenes, hanem a talpuk felől nézve homorú az aljuk. Vajon miért így gyártják ezeket az üvegeket? Két magyarázat is létezik!  

 

Első ok: tartósabb lesz az üveg 

Az üvegbe töltött lekvár, mogyorókrém vagy más finomság súlya jobban eloszlik nagyobb felületen, és emiatt kevésbé terheli meg azt. Logikusnak tűnő magyarázat – de persze nem ennyire egyszerű a helyzet. Egy amerikai weboldal, a Clubs of America ugyanis rámutatott, hogy igazából nincs semmi gyakorlati haszna a homorításnak – vagy ha a másik oldalról nézzük, domborításnak –, az üveg elég erős lenne egyenes talppal is. 

 

Témába vág: Miért kerüljön több befőtt az asztalra?

 

Második ok: többnek látszik 

Ez pedig a marketingesek fellegvára: a hajlított aljú üvegekben úgy tűnik, mintha nagyobb mennyiség lenne, így aztán úgy érezhetjük, hogy többet kapunk a pénzünkért. Egyszerű összeesküvés-elméletnek hangzik, de a Los Angeles Times 2008-ban egy népszerű mogyoróvaj-márka kapcsán rávilágított: amikor a gyártó egyenesről hajlított talpú üvegre váltott, sikerült 10%-kal kisebbre csökkentenie a termék töltőtömegét változatlan eladási ár mellett.

 

Ezt már olvastad? 

Tudtad, hogy a legjobb háztartási csúszásgátló a befőttes gumi?

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!