Újonc vagy a konyhában? Egy profi séf az alábbiakat tanácsolja
2019. August 23.Valahol mindent el kell kezdeni, igaz ez a konyhai tevékenységekre is. Boris Ginet professzionális séf és étterem-tulajdonos összegyűjtött pár jó tanácsot, amelyeket mindenképpen érdemes megfogadni, hogy profi szakácsokká váljunk a saját konyhánkban.
1. Süssünk egyenletesen
Nem minden sütő süt egyformán, még a legjobbakban is akadnak melegebb és kevésbé meleg pontok. Ha legalább egyszer megfordítjuk (kb. a sütési idő felénél) az ételt, sokkal egyenletesebben fog megsülni, és érezhetően finomabb lesz a végeredmény.
2. Friss fűszernövények
Néhány friss, cserepes fűszernövénynek (például koriandernek, petrezselyemnek, snidlingnek, bazsalikomnak és zsályának) minden konyhában ott lenne a helye. Ha csak díszítésnek használjuk, akkor is sokkal mutatósabb velük az étel. Persze az íz a legfontosabb, süssünk-főzzük velük minél többet!
3. Gyakoroljunk a késünkkel
Profi tipp: a nem domináns kezünkön mindig hajlítsuk be az ujjainkat, a kést fogó kezünk mutatóujját pedig ne tegyük a kés pengéjének a tetejére.
4. Kerüljük a zsúfoltságot
Ne pakoljuk tele a serpenyőt! Ha ugyanis csurig van a serpenyő, gőz keletkezik, és az étel pirulás helyett párolódni fog.
5. Nem kell könnyezni hagymavágás közben
Felvágás előtt tegyük 10 percre jeges vízbe a hagymát, így kevesebb könnyel megúszhatjuk a hagymavágást.
6. Ne spóroljunk a fokokkal
Ne ijedjünk meg a magas hőmérséklettől! Ha senyveszteni vagy pirítani szeretnénk a zöldségeket, magas hőmérsékletre lesz szükségünk. Amennyiben túl alacsony a hőmérséklet, az ételből felszabadul a víz, és a serpenyős példához hasonlóan szintén párolni fogunk pirítás helyett.
7. Alapos előkészítés
Pont akkor fontos az előkészítés, ha nincs sok időnk a főzésre. Ha minden konyhakészen kéznél van, elkerülhetjük a főzés közbeni kapkodást.
8. Szálra merőlegesen vágjuk a húst
Ha húst szeletelünk, mindig a szálakra merőlegesen vágjunk, ne párhuzamosan, így sokkal szaftosabb lesz és ízletesebb az elkészült étel.
9. Sót és olajat a forrásban lévő tésztavízbe
A só ízesíti, az olaj pedig megakadályozza, hogy összeragadjon.
10. A tökéletes főtt tojás
Egy nagy lábasban forraljunk vizet közepes lángon. Óvatosan tegyük bele a tojásokat, és főzzük 7-10 percen át. 10 perc alatt a sárgája még részben puha marad, ha keményre szeretnénk, akkor hagyjuk még a vízben pár percig.
11. És a tökéletes főtt rizs
1 rész rizs és 1 rész folyadék együtt felforralva, fedőt rá, majd takaréklángra – ennyi a tuti recept. Ne emeljük fel a fedőt, ne kavarjuk át, csak hagyjuk megfőni, majd pihentessük 5-10 percen át.
12. Főzés előtt legyen szobahőmérsékletű a hús
Így szaftosabb lesz, illetve egyenletesebben is sül át.
13. Turmixtipp
Amikor smoothie-t készítünk, először a folyadékot tegyük a turmixgépbe, majd ezt kövessék a szilárd hozzávalók. Így a turmixgépünk is tovább bírja, illetve az italunk is krémesebb lesz.
14. Fokhagymapucolás
Pucolás előtt a gerezdeket nyomjuk meg a kés lapos oldalával. Pattanni fognak egyet, ezután sokkal egyszerűbben lejön a héj.
15. Olívaolajat mindenre
Na jó, majdnem mindenre… A kész ételekre löttyintsünk egy kis jó minőségű extra szűz olívaolajat, szinte bármilyen étel finomabbá, ízesebbé válik tőle.
16. Szezonálisat vásároljunk
Inkább szezonban vásároljunk zöldséget és gyümölcsöt, és fagyasszuk le télre, a télen vásárolt eperben vagy ribizliben nem lesz sok köszönet.
17. Sózzunk bátran
Egy adag tengeri só nagyszerűen elővarázsolja az ételek eredeti ízét.
18. Házi öntetet a salátákra
A házi öntetek sokkal egészségesebb a boltiaknál. Egyszerű alaprecept az egy rész ecet vagy más savas összetevő (almaecet, lime, citrom), három rész extra szűz olívaolaj pici sóval és borssal. Krémesíteni a legegyszerűbben mustárral vagy dijoni mustárral tudunk.
Forrás: popsugar