Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Újévi lakoma a világ körül

Mi kerül az asztalra január első napján?
2022. January 1.

A legtöbb nemzetnek szilveszterre és az új esztendő első napjára is megvan a maga tradicionális étele, ezek közül szemezgettünk. Egy-egy fogás igazán meglepő! 

 

Hoppin’ John az USA déli államaiból

Fotó: 123RF

Sertéshúsból, borsóból és rizsből áll, a fogás állítólag szerencsét hoz az új esztendőre. Afrikai vagy karibi eredetű fogás, a recept már egy 1847-ben megjelent szakácskönyvben is szerepelt.

 

Egy tucat szőlő a spanyoloknál

Egy madridi hagyomány szerint az emberek Puerta del Sol terén összegyűlnek az óratorony előtt, és amikor a harang 12-t üt, megesznek 12 szem szőlőt. A szokás 100 éves múltra tekint vissza, és állítólag a szőlőkereskedők terjesztették el, hogy egy kis plusz bevételre tegyenek szert.

 

Tamales Mexikóból

Fotó: 123RF

Többnyire hússal vagy sajttal töltött kukoricalisztes tésztaétel banán- vagy kukoricahéjba csomagolva, szinte minden különlegesebb alkalomra ezt készítik Mexikóban. Gyakran összejönnek a barátok, és futószalagszerűen készítenek több százat is belőle.

 

Oliebollen, a holland fánkszerűség 

Olajban kisütött kis golyó, utcai árusoknál kapható. Tésztája a fánkéra emlékeztet, mazsola- vagy ribizliszemek is vannak benne, és porcukrot szórnak rá.

 

Ez is érdekelhet: Gondoltad volna, hogy a negyvenes férfiak a legbabonásabbak?

 

Marcipánmalacok Ausztriában és Németországban

A malac szerencsét hoz, a németek és osztrákok pedig imádják a marcipánból készülő édességeket, így nem olyan meglepő, hogy a marcipánmalac lett az egyik legelterjedtebb szilveszteri-újévi finomság náluk.

 

Soba tészta Japánból

Egy 17. századi hagyomány szerint a soba tészta a hosszú életet és a jó szerencsét szimbolizálja. A másik tradicionális újévi étel a mochi, az édes, nyúlós, falatnyi rizsgolyókat meg is szokták tölteni például szezámos vagy vörös babos töltelékkel. 

 

Cotechino con lenticchie Olaszországból

Fotó: 123RF

Kolbászból és lencséből készülő egytálétel, ami a hagyomány szerint szerencsét hoz.

 

Lengyelországban és a skandinávoknál heringet esznek

A hering a Balti-tenger partján könnyen beszerezhető halfaj, így ezekben az országokban ez lett a klasszikus ünnepi fogás.

 

Kransekage Dániából és Norvégiából

A szó koszorútortát jelent, különböző átmérőjű gyűrű formájú sütikből építik meg a sütit, olyan, akár egy torony. 

 

Olvasgass még: 

Miért dől dugába annyi újévi életmód-fogadalom?

 

Forrás: CNN travel

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Betartható újévi ígéretek az egészségünkért

Betartható újévi ígéretek az egészségünkért

Érdemes elolvasni Gökler Kriszti tanácsait!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!