Újévi lakoma a világ körül
A legtöbb nemzetnek szilveszterre és az új esztendő első napjára is megvan a maga tradicionális étele, ezek közül szemezgettünk. Egy-egy fogás igazán meglepő!
Hoppin’ John az USA déli államaiból
Sertéshúsból, borsóból és rizsből áll, a fogás állítólag szerencsét hoz az új esztendőre. Afrikai vagy karibi eredetű fogás, a recept már egy 1847-ben megjelent szakácskönyvben is szerepelt.
Egy tucat szőlő a spanyoloknál
Egy madridi hagyomány szerint az emberek Puerta del Sol terén összegyűlnek az óratorony előtt, és amikor a harang 12-t üt, megesznek 12 szem szőlőt. A szokás 100 éves múltra tekint vissza, és állítólag a szőlőkereskedők terjesztették el, hogy egy kis plusz bevételre tegyenek szert.
Tamales Mexikóból
Többnyire hússal vagy sajttal töltött kukoricalisztes tésztaétel banán- vagy kukoricahéjba csomagolva, szinte minden különlegesebb alkalomra ezt készítik Mexikóban. Gyakran összejönnek a barátok, és futószalagszerűen készítenek több százat is belőle.
Oliebollen, a holland fánkszerűség
Olajban kisütött kis golyó, utcai árusoknál kapható. Tésztája a fánkéra emlékeztet, mazsola- vagy ribizliszemek is vannak benne, és porcukrot szórnak rá.
Ez is érdekelhet: Gondoltad volna, hogy a negyvenes férfiak a legbabonásabbak?
Marcipánmalacok Ausztriában és Németországban
A malac szerencsét hoz, a németek és osztrákok pedig imádják a marcipánból készülő édességeket, így nem olyan meglepő, hogy a marcipánmalac lett az egyik legelterjedtebb szilveszteri-újévi finomság náluk.
Soba tészta Japánból
Egy 17. századi hagyomány szerint a soba tészta a hosszú életet és a jó szerencsét szimbolizálja. A másik tradicionális újévi étel a mochi, az édes, nyúlós, falatnyi rizsgolyókat meg is szokták tölteni például szezámos vagy vörös babos töltelékkel.
Cotechino con lenticchie Olaszországból
Kolbászból és lencséből készülő egytálétel, ami a hagyomány szerint szerencsét hoz.
Lengyelországban és a skandinávoknál heringet esznek
A hering a Balti-tenger partján könnyen beszerezhető halfaj, így ezekben az országokban ez lett a klasszikus ünnepi fogás.
Kransekage Dániából és Norvégiából
A szó koszorútortát jelent, különböző átmérőjű gyűrű formájú sütikből építik meg a sütit, olyan, akár egy torony.
Olvasgass még:
Forrás: CNN travel