Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Új búzafajtát hoztak létre tudósok, hogy megalkossák a jövő whiskyjét

2020. July 23.

Egy új, a szeszfőzés számára kedvező tulajdonsággal bíró búzafajtát hozott létre egy brit tudóscsapat. Az új változat nagyban lecsökkentheti a whisky-előállítás költségeit és időigényét, amely tényezők kedvező hatást gyakorolhatnak a szeszfőzési célú búzatermesztésre Nagy-Britanniában. 

 

Whiskyfőzés igen, kenyérsütés nem

A brit tudósok egy úgynevezett “fordított genetikai eljárást” használtak egy olyan búzafajta nemesítéséhez, amelyet kifejezetten a whisky-előállítás javítására és a feldolgozás során fellépő problémák csökkentésére alkottak meg. A Rothemsted Research által létrehozott új búzafajta a whiskyfőzés számára kiemelkedő fontosságú lehet, ugyanis a magoknak alacsony az oldódó élelmi rosttartalma. Jelenleg a whiskyfőzés alapjául szolgáló búza komoly problémát jelent a lepárlóknak. Ugyanis ragadós maradványt hagy maga után, ami azzal jár, hogy a tisztításokhoz a teljes főzdét le kell állítani. 

Dr. Rowan Mitchell szerint az új búzafajta használata sokat javíthatna ezen a helyzeten. A tudós szerint az új fajta ugyanis whiskyfőzésre kiválóan alkalmas lesz. Kenyérsütésre viszont nem, mivel a jó kenyérgabonának éppen azokkal a tulajdonságokkal kell rendelkeznie, amelyek a whisky-előállítás, a szeszfőzés számára a problémát jelentik. A szakember emellett rámutatott arra is, hogy ennek a búzafajtának az elterjedésével Nagy-Britannia több szeszfőzésre alkalmas búzát termeszthetne, és nem kellene import kukoricát felhasználni erre a célra, amelynek a feldolgozása jelenleg egyszerűbb, mint a hagyományos búzafajtáké. Az új búzafajta tényleges tesztelését öt éven belül tervezik megkezdeni. A tét nem kicsi, ugyanis a whisky-előállítás fontos részét képezi a brit gazdaságnak. Évente körülbelül 5 milliárd font (közel 2000 milliárd forint) bevételt termel. 

 

Forrás: Drive Me Baby 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Piacra kerül a Trónok Harca whisky

Piacra kerül a Trónok Harca whisky

Szerencsére hamarabb jön, mint az utolsó, 8. évad.
Láttatok már durián gyümölcsöt? És szagoltátok is? Ugyanis tudósok megfejtették a gyümölcs szúrós szagának titkát!

Láttatok már durián gyümölcsöt? És szagoltátok is? Ugyanis tudósok megfejtették a gyümölcs szúrós szagának titkát!

Állítólag átható, rothadásra emlékeztető szaga van, ennek ellenére mégis népszerű gyümölcs, ezért lehetséges, hogy a tudósok munkáját magukat meg nem nevező duriánrajongók finanszírozták!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!