Új búzafajtát hoztak létre tudósok, hogy megalkossák a jövő whiskyjét
2020. July 23.Egy új, a szeszfőzés számára kedvező tulajdonsággal bíró búzafajtát hozott létre egy brit tudóscsapat. Az új változat nagyban lecsökkentheti a whisky-előállítás költségeit és időigényét, amely tényezők kedvező hatást gyakorolhatnak a szeszfőzési célú búzatermesztésre Nagy-Britanniában.
Whiskyfőzés igen, kenyérsütés nem
A brit tudósok egy úgynevezett “fordított genetikai eljárást” használtak egy olyan búzafajta nemesítéséhez, amelyet kifejezetten a whisky-előállítás javítására és a feldolgozás során fellépő problémák csökkentésére alkottak meg. A Rothemsted Research által létrehozott új búzafajta a whiskyfőzés számára kiemelkedő fontosságú lehet, ugyanis a magoknak alacsony az oldódó élelmi rosttartalma. Jelenleg a whiskyfőzés alapjául szolgáló búza komoly problémát jelent a lepárlóknak. Ugyanis ragadós maradványt hagy maga után, ami azzal jár, hogy a tisztításokhoz a teljes főzdét le kell állítani.
Dr. Rowan Mitchell szerint az új búzafajta használata sokat javíthatna ezen a helyzeten. A tudós szerint az új fajta ugyanis whiskyfőzésre kiválóan alkalmas lesz. Kenyérsütésre viszont nem, mivel a jó kenyérgabonának éppen azokkal a tulajdonságokkal kell rendelkeznie, amelyek a whisky-előállítás, a szeszfőzés számára a problémát jelentik. A szakember emellett rámutatott arra is, hogy ennek a búzafajtának az elterjedésével Nagy-Britannia több szeszfőzésre alkalmas búzát termeszthetne, és nem kellene import kukoricát felhasználni erre a célra, amelynek a feldolgozása jelenleg egyszerűbb, mint a hagyományos búzafajtáké. Az új búzafajta tényleges tesztelését öt éven belül tervezik megkezdeni. A tét nem kicsi, ugyanis a whisky-előállítás fontos részét képezi a brit gazdaságnak. Évente körülbelül 5 milliárd font (közel 2000 milliárd forint) bevételt termel.
Forrás: Drive Me Baby