Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Turbózd fel otthon tanuló gyermeked egészségét!

2020. March 21.

Sokunknak új helyzet most az otthon maradás; a legkeményebb feladatuk talán azoknak van, akiknek gyerekeket, időseket vagy egészségügyi problémákkal küzdőket kell segíteniük a négy fal között. Az édesanyák vegyes érzelmekkel nézik, ahogy iskolás csemetéjük a gép elé ül, hogy részt vegyen a digitális térben leadott tanórán. A legnagyobb ellenség ilyenkor a túlzott elkényelmesedés, a nassolás, a mozgáshiány és a rendszertelen étkezés. Ez ugyanis nemcsak hízáshoz, hanem a védekezőképesség gyengüléséhez is vezet. Dr. Farkas Kitti tanácsait betartva azonban gyermeked fitten és erős immunrendszerrel léphet majd ki a lakásból a „visszatérés” idején.

A legfontosabb: rutin felállítása az étkezésben

Többet vagyunk otthon, jut idő a főzésre is. Együnk finom, változatos és természetes ételeket. Különösen figyeljünk oda arra, hogy gyermekeinknek is legyen tartalmas, meleg ebédje. A tartósított ételeket kerüljük, minél természetesebb ételeket együnk. Ahogyan a felnőtteknek, úgy a gyerekeknek is be kell tartani olyan alapszabályokat, melyek az egészséges anyagcserét támogatják. „A tini korú gyerekeknek már el lehet magyarázni, miért fontos, hogy inzulinszintünk ne ugráljon, ehhez pedig rendszer kell az étkezésbe. Amellett, hogy a gyakori és egészségtelen étkezéssel magasan tartjuk az inzulinszintet, általában több kalóriát is viszünk be a szükségesnél, anélkül, hogy észrevennénk. Mindkettő egészségtelen. Fontos ennek ellensúlyozására a napi háromszori étkezés, melyek közül az ebéd legyen a szénhidrátban leggazdagabb, mert így követjük szervezetünk természetes napi inzulinszint ingadozását és a nassolást, farkaséhséget is elkerüljük” – szögezi le Dr. Farkas Kitti.

Dr. Farkas Kitti

Most, hogy nincs büfé, kisboltba napi többszöri leugrás és gyorsétterem, talán könnyebb elfogadtatni a gyerekekkel az örök szabályt is: együnk rendes kajákat, és kerüljük a feldolgozott élelmiszereket. A főzésbe az arra nyitott gyerekeket mindenképp vonjuk be – ezzel elültetjük bennük az egészséges étkezés alapjait. Erre már a kisebbek is fogékonyak. Ha a gyermek válogatósabb, akkor is van lehetőségünk most kibővíteni az otthon fogyasztott ételek listáját, hiszen a menzán sem válogathat. Most ne csak a kedvenceit egye, hanem tegyük változatossá az étkezését, és ha bevonjuk az elkészítésbe, sokkal szívesebben fogja megenni. Legyünk ezekben a szabályokban éppen olyan következetesek és szigorúak, mint az otthoni tanulásban. A gyerekek hajlamosak az unalomevésre is, ingerszegény környezetben ez a vágy még inkább felerősödhet. Ha folyton a nyitott hűtő előtt álldogál a kiskamasz, vagy folyamatosan arról panaszkodik, hogy éhes, ismerjük fel, hogy inkább az aktivitás hiánya vagy feszültség is állhat a háttérben. Próbáljunk tenni ez ellen: a megfelelően beállított étkezési szokások ilyen esetekben is sokat segíthetnek.

Figyeljünk a folyadékfogyasztásra is: a nap elején mindig tegyük ki eléjük a szükséges vízmennyiséget, amit nap végéig meg kell inni, illetve mutassuk meg nekik az egészséges snackeket.

Hogyan vegyük rá a mozgásra?

Ne megijesztve, de mondjuk el a gyerekeknek, hogy most nagyon fontos az immunrendszer, a védekezőképesség erősítése, az pedig nem megy hetente minimum 150 perc mozgás nélkül. Mozogjunk együtt és invitáljuk a gyerekeket közös tornára. Találjunk ki családi versenyeket, az apukák tarthatnak fekvőtámaszversenyt a fiúkkal, de ha vonakodnak, itt is lehet trükközni: kérjünk gyermekünktől „bulis” számokat, amikre tornázni szeretnénk, lehet, hogy be fognak kapcsolódni. Ha pedig van otthon konzolos játék, a gamer gyermek biztosan szívesen mutat nekünk táncolós, sportolós játékot. Kisebbeknek és nagyobbaknak szóló tornavideókkal is rávehetjük csemetéinket a mozgásra.

A napfény szerepe

Amikor csak napsütéses idő van, engedjük be és biztosítsuk gyermekünknek is a napfényt. Ha terasz, erkély is van, azt mindenképp használjuk ki, amilyen sokszor csak lehet. „Az immunrendszer megfelelő működéséhez D-vitaminra van szükségünk, mely ezen kívül javítja a vérműködést, pozitívan hat a csonterősítésre, jó a szívműködéshez, izomműködéshez és méregtelenítő hatása van” – fejti ki Dr. Farkas Kitti.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hogyan válasszunk diétát? – 5 tipp az orvostól

Hogyan válasszunk diétát? – 5 tipp az orvostól

Október 11. az elhízás elleni küzdelem világnapja
Az orvos nem ajánlja a ketogén életmódot

Az orvos nem ajánlja a ketogén életmódot

4+1 káros változás, ha hosszabb ideig élsz ezen az étrenden

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!