Turbózd fel a sütiket, desszerteket zabpehellyel
2022. April 2.A zab (és a zabpehely) jótékony hatásait senkinek sem kell bemutatni. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és sok-sok rosttal, ez utóbbi biztosítja, hogy egy zabos fogás elfogyasztását követően sokáig ne legyünk éhesek. A zabliszt vagy zabpehelyliszt gyakori vendég az egészségtudatosan sütők keverőtáljában, de hasonlóképp magát az egyszerű zabpelyhet is bevethetjük tápláló és finom desszertekhez.
Ide kapcsolódik: Mi a különbség a zabliszt és a zabpehelyliszt között?
A következőkben öt olyan édességtípust mutatunk, amelyeknek igazán jót fog tenni egy kis extra zabpehely. Az alábbi felhasználási módokhoz mindenképpen a nagy szemű pelyheket javasoljuk!
Kekszek
Lehetnek hagyományos omlós tésztájúak vagy amerikai típusú kekszek (cookie-k), a liszt egy részét mindkét esetben nyugodtan kicserélhetjük zabpehelyre. Ha így teszünk, gazdagabb, ropogósabb lesz a kekszünk.
Müzliszelet
Hasonló a helyzet a müzliszelettel, de ezúttal a zabpehely nyugodtan lehet főszereplő is! Keverjük össze pépesített banánnal vagy kókuszzsírral, olajos magvakkal, fűszerekkel és aszalványokkal, de mehet bele kókuszreszelék vagy csoki is, majd nyomkodjuk a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe. Süssük ropogósra, kihűlés után szépen szeletelhető.
Morzsasüti
A morzsasüti (angolul crumble) lényege, hogy az ízesített, fűszerezett gyümölcsrétegre morzsát szórunk, majd együtt sütjük készre. A gyümölcs szépen puhára sül és jó szaftossá válik, a morzsa a tetején pedig ropogós, pirult lesz. A morzsához valamilyen zsiradékot (vaj, margarin, kókuszzsír) dolgozunk össze liszttel, cukorral. A liszt egy részét nyugodtan váltsuk ki zabpehellyel, sőt akár „csak zab” morzsát is készíthetünk.
Ugyanígy azokat a sütiket is elkészíthetjük zabpehellyel, amelyek omlós tészta aljból, azon például mák, dió, túró vagy gyümölcstöltelékből, valamint a tetejükön reszelt/morzsolt tésztából állnak. A felső réteghez dolgozzunk hozzá némi zabpelyhet!
Sütés nélküli golyócskák
A hagyományos darált keksz helyett összeállíthatjuk őrölt olajos magból és egészben hagyott zabpehelyből a masszát, vagy úgy is dönthetünk, hogy darált és egész zabpehely kerül összesen bele. Mivel a zab jól megszívja magát, puha, finom golyóbisokat készíthetünk.
Pohárdesszertek
A kekszréteg egy részét kiválthatjuk zabpehellyel. Vagy olvaszthatunk vízgőz felett csokoládét, amit összekeverhetünk zabpehellyel. Az így kapott masszát terítsük ki egy darab sütőpapírra vagy alufóliára, majd miután kihűlt, egyszerűen tördeljük össze tetszőleges méretű darabokra.
És még egy extra tipp: ha a zabpelyhet nem sütjük – azaz a fenti példák közül golyókat vagy pohárdesszerteket készítünk –, felhasználás előtt pirítsuk meg forró, zsiradékmentes serpenyőben, így sokkal intenzívebb lesz az íze.
Plusz egy ötlet: