Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Rétegről rétegre: így készítsünk mennyei pohárdesszertet

2019. május 7.

Pohárdesszertet készíteni nem nagy ördöngösség, a variációs lehetőségek száma szinte végtelen, pár perc alatt összeállítható, mutatós, no meg nagyon-nagyon finom. Kőbe vésett szabályok nincsenek, sőt ehhez az édességhez még pontos recept sem szükséges, bátran engedjük szabadjára a kreativitásunkat! Ötletadó cikkünkben a „híres” pohárkrémeket is bemutatjuk.

 

Milyen rétegek kerüljenek a desszertes pohárba?

 

1. Puha tésztaréteg

Ez az a réteg, amit a pohár aljába, illetve tetszés szerint a krém réteg(ek) közé szórunk. Lehet keksz vagy babapiskóta, amely szépen megpuhul a krém nedvesség- és zsírtartalmától, de felhasználhatjuk a megmaradt piskótánkat vagy mézeskalácsunkat is. A kiválasztott kekszfélét mindig tördeljük össze vagy vágjuk kis kockákra.

 

2. Lágy krém

A pohárdesszert lelke. Lehet főzött pudingos vagy angol krém jellegű, illetve főzés nélküli túrós, mascarponés, joghurtos, ricottás, tejfölös vagy akár gyümölcsrizses, tejberizses. A főzés nélküli krémalapokat elég akár pici porcukorral, vaníliával, citromhéjjal édesíteni, ízesíteni.

 

3. Egy kis extra

A rétegek közé rejthetünk friss gyümölcsöt, sűrűbb gyümölcslekvárt, aszalt vagy párolt gyümölcsöket.

 

4. Hab, hab, habfelhő

A legtöbb pohárdesszertnek nagyon jól áll, ha tejszínhabbal vagy ízesített tejszínhabbal koronázzuk meg. Az édességet nyugodtan állítsuk össze korábban – finomabb is lesz, ha megpuhul a keksz és összeérnek az ízek a hűtőben –, de a habot csak közvetlenül tálalás előtt kanalazzuk a tetejére.

 

5. Valami ropogós, valami „szósz”

Nem kötelező elem, de szintén tálalás előtt meg is csorgathatjuk a desszertünket karamellel, csokiszósszal vagy sűrű gyümölcsraguval, gyümölcslekvárral. És jöhet rá némi ropogós elem is, például durvára tört mogyoró, dió, a desszertben használt kekszből egy kevés, esetleg csokiszórás.

 

Külföldi rokonok: trifle, zuppan inglese és eton mess

Az angol trifle klasszikusan nagy, talpas üvegtálban készül, hiszen ebben gyönyörűen látszanak a rétegek. Alulra piskóta jön, amelyet sherryvel – esetleg más likőrrel – locsolnak meg. Erre gyümölcsréteg – általában friss és főzött gyümölcsök együtt – kerül, ezt legtöbbször főzött vaníliás krém követi. Végül pedig jöhet a hab és a díszítés.

A zuppa inglese nevéből már sejthető, hogy ez az olasz desszert bizony angol recepten alapul. Piskótás réteggel kezdünk ezúttal is, amelyet alaposan meglocsolunk likőrrel, majd erre kanalazzuk a főzött angol krémet.

Az eton mess szintén angol kanalazós finomság, és éppen szezonja is van. Epret kockázunk fel hozzá, illetve szükségünk lesz még összetördelt habcsókokra. A gyümölcsöt és a habcsókot tejszínhabba forgatjuk, pohárba kanalazzuk, tetszőlegesen megdíszítjük, és már tálalhatjuk is.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!
Szilvás pohárdesszert

Szilvás pohárdesszert

Kezdődik a szilva szezon, tökéletes alkalom egy finom gyümölcsös-túrós pohárkrémre, mint frissítő, hideg nyári desszert.
Habcsókos-sárgadinnyés pohárdesszert

Habcsókos-sárgadinnyés pohárdesszert

Hűsítő finomság a javából ez a vaníliás, kókuszlikőrös desszert. Múlt héten már megmutattam nektek a kedvenc sós sárgadinnyés receptemet, most jöjjön egy édesség ugyanezzel a gyümölccsel a főszerepben.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!