Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Turbózd fel a nyarat isteni paradicsomsalátákkal!

2022. August 10.

Nyáron, amikor végre igazán ízes, napérlelte paradicsomhoz jutunk, sok-sok salátát készíthetünk. És hogy ne unjuk meg (bár megunni szinte lehetetlen), nézzük, milyen kombinációkat érdemes kipróbálni.

Legismertebbek paradicsom terén az olaszos ízek. A caprese saláta gyorsan elkészíthető. Alapja az érett paradicsom, a friss bazsalikom, a mozzarella sajt és az olívaolaj. Lehet készíteni nagyobb paradicsomból és nagy mozzarella sajtból, ilyenkor mindkettőt 3-4 mm-es szeletekre érdemes felvágni. Vagy készülhet koktélparadicsomból és friss sajtgolyókból is. Só, friss tépett bazsalikom és olívaolaj kerül rá. Olaszos ízvilág még a kenyérsaláta, azaz a panzanella. A szikkadt kenyeret felkockázzuk, olívaolajon egy serpenyőben vagy sütőben megpirítjuk. A paradicsomot, hagymát és uborkát feldaraboljuk. Az egészet összeforgatjuk, balzsamecettel meglocsoljuk, bazsalikommal ízesítjük és kapribogyóval felturbózzuk. Érdemes kicsit hűtőbe tenni fogyasztás előtt.

A görög verzió is hasonlóan gyorsan elkészül. Uborka és lila hagyma kerül a paradicsom mellé. A mozzarellát itt felváltja a feta sajt, és jön még hozz még olívabogyó. Mivel az utóbbi két alapanyag sós, nem kell a salátát sóznunk. Dresszingje a citromleves olívaolaj, fűszere a bazsalikom vagy az oregánó.

Itt van a bolgár sopszka saláta is. Az uborkát, a paradicsomot, a paprikát és a lila hagymát kockákra vágjuk. Egy olajos-citromleves vinegrette mártást készítünk sóval és borssal. Összeforgatjuk vele a zöldségeket, és legalább 1-2 órára hűtőbe tesszük pihenni. A zöldségek levet fognak engedni! Tálalás előtt kivesszük a hűtőből, és friss juhsajtot morzsolunk a tetejére. Nekem ez a saláta a gyerekkori kedvencem, anyukám friss petrezselyemmel is megszórta mindig.

Ezt már olvastad? Mire figyeljünk a nyári hőségben a konyhában?

A mexikói salsában sem fog senki sem csalódni. Itt minden hozzávalót nagyon apróra kell vágni. A salsa nemcsak salátaként, hanem tortilla chips mellé mártogatósként is működik. Mit is kell apróra vágni? A paradicsomot, egy friss zöld jalapeño paprikát, egy vöröshagymát és egy marék friss koriander- és petrezselyemlevelet. Megsózzuk, és hagyjuk kicsit az ízeket összeérni.

Hazánkban is van klasszikus recept. Készítünk egy cukros-ecetes dresszinget, a lila hagymát apróra vágjuk, a paradicsomot felszeleteljük. Finoman összeforgatjuk a hozzávalókat, majd hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.

És innentől jön a saját fantáziánk. Használjunk a salátánkhoz más zöldfűszereket is, kaprot, mentát, rozmaringot. A kiegészítő zöldségekkel is bánjunk bátran, a főtt csicseriborsó és például a szárzeller is nagyon jó saláta alapanyag. Nem csupán olajos dresszingek vannak, majonézzel vagy tejtermékből készülő alappal is dolgozhatunk. Ebben az esetben viszont ne feledjük, hogy a paradicsom sok levet enged, így ezekkel a dresszingekkel nem feltétlenül lesz mutatós a salátánk. Ennek ellenére a gyermekeim egyik nagy kedvence, amikor egyszerűen sóval, lila hagymával és tejföllel készítek egy alapot, és abba kerül a paradicsom.

Még több nyár: 

Grillezz gyümölcsöket, és készíts csodás desszerteket belőlük!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Nem telhet el nyár lángos nélkül!

Nem telhet el nyár lángos nélkül!

Cikkünkben alapreceptet is mutatunk!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!