Turbózd fel a nyarat isteni paradicsomsalátákkal!
2022. August 10.Nyáron, amikor végre igazán ízes, napérlelte paradicsomhoz jutunk, sok-sok salátát készíthetünk. És hogy ne unjuk meg (bár megunni szinte lehetetlen), nézzük, milyen kombinációkat érdemes kipróbálni.
Legismertebbek paradicsom terén az olaszos ízek. A caprese saláta gyorsan elkészíthető. Alapja az érett paradicsom, a friss bazsalikom, a mozzarella sajt és az olívaolaj. Lehet készíteni nagyobb paradicsomból és nagy mozzarella sajtból, ilyenkor mindkettőt 3-4 mm-es szeletekre érdemes felvágni. Vagy készülhet koktélparadicsomból és friss sajtgolyókból is. Só, friss tépett bazsalikom és olívaolaj kerül rá. Olaszos ízvilág még a kenyérsaláta, azaz a panzanella. A szikkadt kenyeret felkockázzuk, olívaolajon egy serpenyőben vagy sütőben megpirítjuk. A paradicsomot, hagymát és uborkát feldaraboljuk. Az egészet összeforgatjuk, balzsamecettel meglocsoljuk, bazsalikommal ízesítjük és kapribogyóval felturbózzuk. Érdemes kicsit hűtőbe tenni fogyasztás előtt.
A görög verzió is hasonlóan gyorsan elkészül. Uborka és lila hagyma kerül a paradicsom mellé. A mozzarellát itt felváltja a feta sajt, és jön még hozz még olívabogyó. Mivel az utóbbi két alapanyag sós, nem kell a salátát sóznunk. Dresszingje a citromleves olívaolaj, fűszere a bazsalikom vagy az oregánó.
Itt van a bolgár sopszka saláta is. Az uborkát, a paradicsomot, a paprikát és a lila hagymát kockákra vágjuk. Egy olajos-citromleves vinegrette mártást készítünk sóval és borssal. Összeforgatjuk vele a zöldségeket, és legalább 1-2 órára hűtőbe tesszük pihenni. A zöldségek levet fognak engedni! Tálalás előtt kivesszük a hűtőből, és friss juhsajtot morzsolunk a tetejére. Nekem ez a saláta a gyerekkori kedvencem, anyukám friss petrezselyemmel is megszórta mindig.
Ezt már olvastad? Mire figyeljünk a nyári hőségben a konyhában?
A mexikói salsában sem fog senki sem csalódni. Itt minden hozzávalót nagyon apróra kell vágni. A salsa nemcsak salátaként, hanem tortilla chips mellé mártogatósként is működik. Mit is kell apróra vágni? A paradicsomot, egy friss zöld jalapeño paprikát, egy vöröshagymát és egy marék friss koriander- és petrezselyemlevelet. Megsózzuk, és hagyjuk kicsit az ízeket összeérni.
Hazánkban is van klasszikus recept. Készítünk egy cukros-ecetes dresszinget, a lila hagymát apróra vágjuk, a paradicsomot felszeleteljük. Finoman összeforgatjuk a hozzávalókat, majd hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
És innentől jön a saját fantáziánk. Használjunk a salátánkhoz más zöldfűszereket is, kaprot, mentát, rozmaringot. A kiegészítő zöldségekkel is bánjunk bátran, a főtt csicseriborsó és például a szárzeller is nagyon jó saláta alapanyag. Nem csupán olajos dresszingek vannak, majonézzel vagy tejtermékből készülő alappal is dolgozhatunk. Ebben az esetben viszont ne feledjük, hogy a paradicsom sok levet enged, így ezekkel a dresszingekkel nem feltétlenül lesz mutatós a salátánk. Ennek ellenére a gyermekeim egyik nagy kedvence, amikor egyszerűen sóval, lila hagymával és tejföllel készítek egy alapot, és abba kerül a paradicsom.
Még több nyár:
Grillezz gyümölcsöket, és készíts csodás desszerteket belőlük!