Tudtad, hogy a palacsinta is lehet levesbetét? – Ötletek a csigatésztán túl
2022. January 12.Mi magyarok nagyon szeretjük a leveseket, sok háztartásban szinte minden nap az asztalra kerül. A legkülönbözőbb leveseket készítjük és fogyasztjuk, de valahogy a levesbetétek közül általában keveset iktatunk be a mindennapi rutinba. Sokszor marad az egyszerű, gyorsan kifőzhető tészta. Jó, azért abban is van változatosság, hisz a cérnametélttől a klasszikus csigatésztán át van néhány verzió, amit használunk. De nézzünk néhány levesbetétet, hogy ne mindig csak a tészta legyen!
Galuskák
A legklasszikusabb a grízgaluska, ami búzadarából és tojásból készül. Azt szeretjük, ha könnyed és jól átfőtt, de nem esik szét. Aztán itt van a vajgaluska, ami fehér lisztből készül tojással és vajjal. Szintén könnyed és a vaj selymessé teszi. Kicsit komplexebb már a májgaluska. Májjal és fűszeresen, úgy az igazi. Ezt a galuskát egyébként zsemléből készítjük. Van tehát 3 alapunk: gríz, liszt vagy zsemle. Ezeket egyébként máshogy is lehet fűszerezni, nem csak klasszikusan, nyugodtan próbáljunk ki egy hagymás vagy zöldfűszeres galuskát is. Egy mediterrán paradicsomleveshez fenséges például egy oregánós galuska.
Gombóc
A galuska és a gombóc nagyon hasonló, mégis más. Formájában biztosan. Hisz a galuskákat kanállal oválisra formáljuk, a gombócokat pedig kézzel gombócokká. Gombóc készülhet májból is, mint a galuska. Nagy kedvenc még a krumpligombóc, egy jó ragulevesbe például. Levesbetét a zsemlegombóc is, ami nem csak zöldséglevesben isteni. Lehet elsőre furcsa, de hús is lehet gombóc alap. Csak magában fűszeresen kis hagymával és tojással összegyúrva, vagy esetleg rizzsel együtt. És igen, rizsgombócot is gyárthatunk a leveshez, de mivel a rizs nem túl markáns ízű, fűszerezzük meg rendesen.
Egyéb tésztafélék
Nem csak a levestészták léteznek. Itt van a csipetke, ami nélkül a bableves szinte elképzelhetetlen. Csak tojás, só és annyi liszt, amennyit felvesz a tojás. Csipkedve-tépkedve nyeri el végleges formáját. Nagy divatja van mostanában a boltban kapható levesgyöngynek, amit leginkább krémlevesekhez használunk. Ne feledkezzünk meg a palacsintáról se! Igen, a nem édesített palacsinta metéltre vágva remek levesbetét. Még húslevesbe is. Cukor helyett egy kis borssal érdemes ízesíteni. Zsemle- vagy kenyérkockákat is használhatunk. Vajon vagy olívaolajon kis fokhagyma társaságában pirítsuk meg, mehet a krémleves vagy paradicsomleves tetejére. Hagymaleveshez krutont készítsünk hasonló elven, csak itt a bagettszeletekre szórjunk sajtot, és olvasszuk rá sütőben sütve.
Különlegességek
A csicseriborsót is használhatjuk erre a célra! A megfőtt vagy konzerv borsót pirítsuk meg egy kis olajon és már kész is. Krémlevesbe, indai vagy mexikói levesekbe ajánlom. A bacon és a kolbász is nagyon feldobja a krémleveseket. Vágjuk vékonyra és pirítsuk le egy serpenyőben. Hasonlóan az olajos magvakat, például a tökmagot a sütőtökkrémleveshez.
Édesek
Ne feledkezzünk meg az édes, azaz gyümölcsleveseinkről se. Eperkrémleveshez telitalálat a túrógombóc (ilyen receptet már írtam az Ízes Életre is). Édesen vagy enyhén bazsalikomosan. Piríthatunk a gyümölcslevesekhez kevés mandulát vagy kesudiót is. És aszalt gyümölccsel is megbolondíthatjuk.
Ági eperkrémleves receptjét érdemes elmenteni tavaszra: