Töltött tészták a világban
2020. September 23.Mióta megalkották a tésztát őseink, nagyjából azóta meg is töltik. Szinte minden nemzetnek megvan a maga töltött tésztája, a maga kedvence. Nézzünk néhány példát arra, hogy milyen ikonikus töltött tésztákat érdemes felvenni a gasztro-bakancslistánkra.
Nem lehet mással kezdeni, mint az olasz tésztákkal, mégiscsak Olaszország a tészták fellegvára. Legismertebb teljesen burkolt tésztájuk a ravioli és a tortellini. A ravioli általában négyszög alakú, a szélei laposak, középen, a kis dudorban a töltelék foglal helyet. A tortellini már rafináltabb, a kerek kis tésztalapot töltjük be, félbehajtjuk, és ujjunkra csavarva formázzuk meg. Mindkettő tölthető hússal és zöldséggel, kifőzés után egy jó szósszal az igazi. Nem teljesen zárt tésztájú a cannelloni és a conchiglioni. A cannelloni egy nagyobb, tölthető csőtészta, az utóbbi pedig az óriás kagylótészta. Itt töltés után – mivel nem zárt a tészta – nem kifőzzük, hanem egy jó mártással készre sütjük egy tálban. A tölteléknek csak a fantáziánk szabhat határt.
A mexikói konyhának is vannak remekei. A taco és a quesadilla nagyon laktató. Teljesen más világ, mint az előzőek. A taco kukoricalisztből készül, kerekre nyújtják, serpenyőben megsütik, majd gyorsan félbehajtják kagyló jellegűen, hogy tölthető legyen. Nem olyan apró, mint az előzőek, tenyérnyi méretű, néhány tacóval tökéletesen jól lehet lakni. A quesadilla pedig valójában tortilla lap töltve és összesütve serpenyőben. Nekem mindig a jó cheddaros-jalapenos verzió jut róla eszembe.
Az orosz töltött tészta a pelmenyi. Kicsit hasonló a tortellinihez, fűszeres hússal töltik be a kör alakú tésztát, kettéhajtják, lenyomkodják, és a két csücskét elöl összehúzzák. Kifőzés után vajat dobnak rá, kaporral fűszerezik, majd tejföllel kínálják. Szintén orosz étel a pirog, aminek többféle húsos vagy gombás tölteléke is lehet. A kör alakú kelt tésztát töltés után félbehajtják, széleit lenyomkodják. Sütőben, megkenve sütik készre.
Kínában a gőzgombóc az egyik nagy kedvenc. Zöldséggel vagy hússal egyaránt tölthető a tésztabatyu, amelyet általában batyunak formáznak, és a tetején megcsavarnak kicsit. Bambusz párolóban, gőzben párolják készre. Egyébként a vietnámi konyha is nagyon hasonlóan készíti. Kicsit ugyan más, de ne feledkezzünk meg a tavaszi töltött tekercsről sem, bár ennek hajszálvékony tésztája rizstészta, és töltés után olajban sütik ki.
Az indiai konyhában is megtalálható a töltött tésztabatyu, ez pedig a szamósza. Általában fehér lisztből vagy vegyesen fehér és teljes kiőrlésű lisztből gyúrnak tésztát, kis gombócokat formáznak, abból pedig kis kerek korongokat nyújtanak ki. A tenyérben tölcsér alakra formázva töltik, széleit lezárják, és forró olajban sütik ki. A töltelék lehet erősen fűszeres krumpli zöldborsóval, spenótos házi sajttal, fűszeres karfiol vagy akár hús is. Népszerű street food Indiában.
A magyar konyhában nekem a töltött tésztáról mindig egyből a derelye jut eszembe, ami egy főtt burgonyából és lisztből gyúrt, tésztába töltött, édes töltelékes finomság. Nincs párja!
Alig pár nemzetet érintettünk, és rögtön mennyi ötletet kaptunk egy jó hétvégi főzéshez.