Téli leves pillanatok alatt
Biztosan már mondtam, hogy a leves nálunk télen-nyáron szerepel a menün. Nyáron a könnyebbek, persze, zsenge zöldborsóleves, hideg uborkaleves, vagy kukoricakrém leves, télen pedig a tartalmasabbak, a korhely levestől kezdve a gulyáson át anehezebb krémlevesekig. Ez utóbbi talán a kedvencem, ami az elkészítést illeti, hiszen az ember csak felteszi főni a zöldséget, utána leturmixolja. Nagyjából ennyi, még receptet is nehéz belőle írni, mert a mennyiségek mindig ízlés szerint kerülnek bele.
Nálam egy krémeleves vizesebb zöldségekből, minimális folyadékkal készül, épp csak egy-két ujjnyival, hogy egy sűrű pürévé tudjam turmixolni. Majd utána lazítom tejszínnel, olyan sűrüségűre, amilyenre éppen akarom (általában sűrűbbre). De sokan a hígabb leveseket szeretik, sok lével főzik pl. a karfiolt, ÉS még a végén tejszínt is tesznek bele. A másik, hogy én mindig szeretem, ha ezen a selymes, szó szerint sűrű krémen van valami friss és/vagy ropogós. Ezt általában pirított magok jelentik, és egy zöld olaj, amit a levesre csepegtetek. És mivel a leves sűrű (ugye-ugye), ezek szépen meg is maradnak a felszínén.
Ha már a karfiolt említettem, akkor most egy karfiol levest készítek, amelynek, mint mondtam, a receptjét nem tudnám pontos mennyiségekben megadni. Inkább azt javaslom, hogy figyeld az ételt, miközben főzöd, kóstold, mint mindent amit főzöl, és aszerint ízesítsd, hogy neked mi ízlik.
Nagyjából azt tudom mondani, hogy egy nagyobb fej karfiolt szedj rózsáira, és 1 ökölnyi rózsát szedj nagyon apró kis virágokra, kb 5 mm átmérőjűre. A többit tedd fel tejben, vagy alaplében, vagy vízben főni, de még annyiban sem, hogy elfedje, talán két ujjnyi víz ha kell. Sózd, borsozd, és forrald fel, majd vedd alacsonyra a lángot és fedd le. Így is hagyhatod kb. 15 percig, utána ráérsz megnézni, és elvileg kész is kell, hogy legyen. Nagyon puhára kell főznöd, hiszen pürésíted.
Jöhet a botmixer, minden kis darabot támadj meg, és ha szép krémes a püré, higíthatod. Ha félsz a zsírtól, akkor vagy alaplével, vagy kevésbé zsíros tejszínnel (ez az ún. főzőtejszín), esetleg vízzel. Egészen addig, míg el nem nyeri a tetszésed a sűrűsége. Mindenképpen kóstold, mert higítottad, ez a sót is befolyásolja. Fűszerezd, ahogy tetszik, és félre is teheted, míg a betétet elkészíted.
Ehhez a leveshez szerintem jól illik a törökmogyoró. Én ezt a karfiolrózsákkal együtt, durvára vágva, nagyon kevés olívaolajon szoktam megprörkölni, és sózom, borsozom. Ezt még a leves készítése közben is megteheted. A másik dekorációs, és ízelem a zöld olaj. Ez jellemzően zöldfűszerekből, és jó minőségű olívaolajből készül a turmixban. Egy csokor petrezselyem, és mondjuk bazsalikom, turmix, legalább egy óra állás, hogy átvegye az olaj az ízt, és akár ülepítve, csak az olajat, akár ezt a pürés olajat, úgy, ahogy van, már használhatod is.
Szép is és finom is, emellett kifejezetten egyszerű., és ha tejszínnel higítottad a levest, a fehér háttéren igazán mutates lesz a zöld pötty.