Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Zöldborsókrémleves okosan

Emlékszel még a nyári zsenge zöldborsóra? Tudod, arra, ami annyira zsenge, hogy a gyerekek kis zacskóban hurcolászva nyersen rágcsálják a játszótéren, mintha valami cukorka lenne? Amely élénk zöld színével pár perc alatt vajban megforgatva az igazi, kár is lenne főzeléknek elvesztegetni? Na az most nincs, mert november van,
2017. november 15.

Emlékszel még a nyári zsenge zöldborsóra? Tudod, arra, ami annyira zsenge, hogy a gyerekek kis zacskóban hurcolászva nyersen rágcsálják a játszótéren, mintha valami cukorka lenne? Amely élénk zöld színével pár perc alatt vajban megforgatva az igazi, kár is lenne főzeléknek elvesztegetni? Na az most nincs, mert november van, lassan itt az igazi tél, és erről a zöldborsóról csak álmodozni lehet. Viszont van helyette mirelit, amiről tévedés lenne azt gondolni, hogy sokkal rosszabb. Persze nem ugyanolyan, de nagyon jó minőségű fagyasztott zöldborsót is találhatunk, de nem mindig kell bedőlni a “zsenge” feliratnak. Sajnos próbálgatni kell, de a kevésbé zsengének is megvan a maga helye, pl. tökéletes főzeléknek, vagy levesnek, sőt, krémelvesnek is, bár ennél sajnos át kell passzírozni, mert a keményebb héjak bizony nagyon zavaróak tudnak lenni. Most mégis egy ilyen levest mutatok, ami furcsa módon tejszín nélkül, parmezánnal készül, amitől viszont hasonlóan krémes, de kevésbé édeskés lesz.

Hozzávalók

  • 3 ek vaj
  • 2 közepes mogyoróhagyma apróra vágva
  • 1 ¼ dl száraz fehérbor
  • 7 ½ dl csirke alaplé
  • 1 nagy burgonya (vagy kb. 20-22 dkg) felkockázva
  • 30 dkg mirelit zöldborsó
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • só, frissen őrölt bors
  • olívaolaj

Elkészítés

Hevíts fel 2 ek vajat, majd futtasd meg rajta a mogyoróhagymát. Ha már opálos és puha, öntsd fel a fehérborral, és amikor már majdnem elpárolgott, add hozzá az alaplevet és a burgonyát. Forrald fel, majd kb. 8 perc alatt főzd puhára a krumplit. Csak ekkor add hozzá a borsót, és 5 percig főzd. Turmixold, és passzírozd is át, ha szükséges. Csak ekkor sózd, és vigyázz, még teszel bele parmezánt is, az is nagyon sós. Add hozzá a maradék vajat és a parmezánt, majd frissen őrölt borssal megszórva és pár csepp olívaolajjal meglocsolva tálald.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.