Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tegyünk együtt a bolygónkért! Ma indul a Műanyagmentes július

2019. July 1.

 

Évente 300 millió tonna műanyagot termelünk, ennek nagyjából a fele egyszer használatos, nem lebomló típusú. Azaz megvesszük, megesszük, megisszuk és kidobjuk, majd sorsára hagyjuk szemét formájában a bolygón. Akár több 100 esztendőre. Ebből a mennyiségből jut bőven a szárazföldi területekre és az óceánokba is.

Az egyszer használatos, lassan lebomló műanyagok visszaszorítása érdekében hívták életre a Plastic Free July (Műanyagmentes július) elnevezésű kezdeményezést, amelyhez a mai naptól mi is csatlakozhatunk. A mozgalom 2011-ben indult Ausztráliából, tavaly már közel 170 országból 120 millió ember vett részt benne, így küzdve az életünket beborító felesleges műanyagok ellen. 

Aki egyetért, vállalja, hogy – legalább – július hónapban nem vásárol ilyenfajta műanyagokat, felhívva a figyelmet arra, hogy lehet élni nélkülük, sőt működőképes alternatívák is a rendelkezésünkre állnak. 

Mit tehetünk a mindennapokban? A változás apró lépésekkel kezdődik, indítsunk azzal, hogy elfelejtjük az eldobható palackokat, és helyette beszerzünk egy jópofa kulacsot. Mi például nagyon szeretjük az aktív szenes szűrővel ellátott palackokat (infuse kulacs), amelyek megtisztítják a vizet a klórtól és az egyéb szennyeződésektől. Ezeket a palackokat ízesített vizek készítésére is használhatjuk, ha a belső „tartályt” gyümölcsökkel, menta- és citromfűlevelekkel, uborkával vagy gyömbérdarabokkal töltjük meg. 

Az első lépés megtétele után rá fogunk jönni, hogy nem is olyan bonyolult a kezdeményezést átültetni a gyakorlatba. Váltsuk le a bevásárlószatyrokat: ne kérjünk műanyagot a boltban, helyette használjuk a saját vászonszatyrainkat. És törekedjünk arra, hogy minél több ember megismerje ezeket a lehetőségeket, az organikus változások mindig alulról, a kis közösségekből szerveződnek. Otthon, a munkahelyünkön vagy például a nyári táborokban is népszerűsíthetjük ezeket az elveket. 

 

Grillpartit szervezünk a barátoknak? Felejtsük el az egyszer használatos műanyag tányérokat, evőeszközöket és poharakat. Ha sajnáljuk a kertbe a kerámiát, vásároljunk lebomló papírtermékeket, ezek egyébként esztétikusabbak is, mint műanyag társaik, számos színben és mintával díszítve kaphatók. Evőeszközökből dönthetünk fából készült „parti” verziók mellett. Hasonló a helyzet a koktélokkal, limonádékkal is: plasztik szívószálak helyett szuper alternatíva a papírból készült. 

Ha a munkahelyünkre otthonról visszük az ételt, csomagoljuk elmosható dobozba, ételhordóba az ebédet. Amennyiben rendelünk, próbáljunk olyan ételszállító céget választani, amely kiáll ezekért az elvekért. Az elviteles kávénkat szintén kérhetjük saját lefedhető pohárba a kedvenc kávézónkban. 

Számos étterem, bár csatlakozik a Műanyagmentes júliushoz, illetve sokan már teljesen elhagyták a plasztik tárgyak használatát. Részesítsük előnyben ezeket a vendéglátóhelyeket, ezzel is támogatva a közös célt.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!