Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Harrods

Teázz úgy, ahogy az angol királynő!

2021. January 12.

Manapság már idehaza is több helyen kipróbálhatjuk az afternoon tea elegáns szertartását – ráadásul igen magas nívón –, amely a brit kultúra egyik alapköve és a világ felsőbb köreinek is egyre inkább a sajátossága. E délutáni étkezést szokták még egyébként tévesen high tea-nek is nevezni, a magyar nyelvben pedig az ötórai tea elnevezés rögzült. Manapság azonban már nem annyira kőbe vésett az időpontja, a lényeg, hogy valahol ebéd és vacsora közt legyen: Londonban akár már két órakor is teázhatunk, itthon a három és hat óra közti idősáv a megszokott. Nekünk, uzsonnázáson szocializált magyaroknak ez egy meglehetősen új dolog, így arra gondoltunk, 10 pontban összeszedjük mindazt a tudást, amivel felvértezve nem kell akkor sem szégyenkeznünk, ha netán jönne egy meghívó a Buckingham-palotából. Lássunk is hozzá!

1.Letelepedvén először is ölünkbe terítjük az asztalon/tányérunkon összehajtott textilszalvétát/asztalkendőt. (Elvileg a nyakunkba is köthetjük, de amellett, hogy roppant idétlen dolog, még praktikátlan is.) Nemcsak a ruhánkat védjük vele, amennyiben úgy érezzük, hogy szükséges, ezzel törlünk szájat is, finoman oda-odaérintve egy pontját az ajkunkhoz. Ha mosdóba kell mennünk, a szalvétát finoman összehajtva a kés felőli oldalára helyezzük a tányérunknak, a terítőre – természetesen nem az ételfoltos oldalával elkápráztatva az asztaltársainkat. Majd az étkezés befejeztével is ugyanígy teszünk, semmiképpen sem gyűrjük galacsin alakúra, vagy dobjuk bele a tányérba!

2.Nagy tévhit, hogy az angolok mindig tesznek tejet a teájukba. Nagyon furcsán fognak ránk nézni, amennyiben gyümölcsteához vagy zöld teához kérünk ilyet, ellenben fekete teákhoz nyugodtan: krémesebbé és édesebbé fogja ugyanis tenni amazokat. (Viszont tejszín teába fejvesztés terhe mellett sem kerülhet!)

Fotó: Ritz London

3.Kevesen tudják, hogy a jó minőségű szálas tea akár négy felöntést is bír – bár a szakértők szerint a harmadik a legízletesebb. Ha tehát kifogy a kannánk, nyugodtan kérhetjük a felszolgálót, hogy vigye el feltölteni. (A harmadik kör után azonban már kissé spórolósnak tűnhetünk, szóval csak mértékkel.) Az ötórai tea – pláne, ha egy szállodában költjük el – emelkedettebb étkezés, úgy illik, ha mindenki rendel magának egy saját kanna teát. Különben úgyszintén picit megúszós kép alakulhat ki rólunk a személyzet szemében.

4.Jobb helyeken minden csészéhez saját szűrő jár, amely segít abban, hogy a kannából átevickélő alkotóelemeket ne kelljen elropogtatunk. A szűrőnek általában külön porcelántálkája van, használat után így ne a tányérunkra tegyük, hogy minden a tealében ússzon majd. Úgyszintén ne rakjuk vissza a terítőre a már használt kést, amennyiben van ezüst vagy porcelán késbak, arra helyezzük, ha nincs, akkor a tányérunknak támasszuk.

5.A teát nem illik körbe-körbe kavargatni, hatalmas örvényeket keltve és nagy csörömpölést csapva. Előre-hátra mozgassuk a kiskanalat, úgymond hat-tizenkét óra irányban, nem hozzákoccintva a fémet a porcelánnak.

Fotó: Tiffany&Co.

6.A teához egy emeletes állványon érkezik a sok finomság. Ennek a kínálónak a neve: étagere – a francia étage (emelet) szóból származik. Az alsó szinten találhatók a sós falatok – Angliában ez szinte mindig uborkás, lazacos, illetve tojáskrémes, háromszög vagy hosszúkás téglalap alakúra vágott, héj nélküli klubszendvics. A középső szint a tipikus angol finomságoké, amilyen a scone vagy a pudding – figyelem, ez utóbbi egy süti, azaz nem azonos a krémdesszerttel, amit mi ugyanígy nevezünk. A legfelső szinten torták, bonbonok, de akár nemzetközi édességek (linzer, madeleine stb.) is találhatók. Helye válogatja, hol, milyen gazdagon rakják meg az étagere-t, ezért egyáltalán nem ciki, ha a törzshelyünk volumenjét kitapasztalva már csak egy adagot rendelünk két főre – ha mondjunk egyikünk sem különösebben éhes, vagy nem szeretnénk ipari mennyiségű szénhidrátot magunkba plántálni. (Bár az ötórai tea nem éppen a fogyókúrázásról szól – csak úgy mondjuk!)

7.Az afternoon tea egy társas időtöltés – és nem feltétlen a családunkkal. Mivel az ételek egy közös szervírozó alkalmatosságon érkeznek, illetve mindegy egyéb (krém, lekvárok, cukrok, esetlegesen sodók) közös tálkákban, kiöntőkben leledzik, nem illik a másik tányérjába belepiszkálni, ahogy ezekbe a tálakba sem beleeszünk, hanem mindig kiszedünk belőlük magunknak a saját tányérunkra – figyelve persze arra, hogy másoknak is jusson. Természetesen a célra megfelelő evőeszközökkel, sosem a sajátunkkal. Az ételeket egyébként nyugodtan megfoghatjuk kézzel, még a szendvicshez sem használunk kést és villát.

Fotó: Harrods

8.A híres angol édes tésztájú, sokszor mazsolával vagy kandírozott gyümölccsel megszórt „pogácsa”, a scone helyes kiejtése: szkon. Nem szkón, szkan meg szkán. Mindig kézzel törjük félbe a közepén, sosem vágjuk. Kétféle módon ehetjük: amennyiben a főzött krém (clotted cream) kerül alulra és rá a lekvár, úgy devonshire-i módra majszoljuk (Devonian), amennyiben ez fordítva történik, azaz először megkenjük eperdzsemmel, és kiskanállal pöttyintünk rá némi krémet, cornwalli módon csináljuk (Cornish). Mindkettő elfogadott ma már az egész világon.

9.Mivel az afternoon tea immár nemzetközi szokássá avanzsált, így ne lepődjünk meg, ha nem a fentebbi menü érkezik, hanem az adott ország híres alapanyagaiból készült, vagy akár teljesen újragondolt kreációk szemeznek majd velünk. Magyarországon előszeretettel vetik be a hazai vagy osztrák jól ismert édességeket, találkozhatunk Rigó Jancsival és almás rétessel is, ahogy kacsamájas vagy mangalicás falatkákkal úgyszintén. Általában a menü szezonról szezonra változik, hogy sose unják meg a törzsvendégek. Sok helyen a tea mellé pedig pezsgő/champagne is jár, még inkább emelve az étkezés fényét.

10.A délutáni tea bár egy szertartásos étkezés, mint látjuk, mégsem formális! Azaz nem kell hozzá kiöltözni, sőt, nevetséges is, hiszen az csak vacsorához szükséges. Természetesen az adott hely jellegét figyelembe véve illik megjelenni, azaz egy elegáns, ötcsillagos luxusszállodába nem megyünk be tréningruhában.

De mi is az a high tea? Ha e részlet mellett a teljes cikkre is kíváncsi vagy, ide kattintva tudod tovább olvasni!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!