Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Szegények krumplijának hívták, pedig többet érdemel a csicsóka

Egészséges és változatosan elkészíthető
2022. November 19.

Ha eddig csak távolabbról nézegetted a zöldséges standokon, épp itt az ideje barátságot kötni ezzel a zöldséggel, hiszen a nem túl mutatós külső értékes belsőt takar!

Mi pontosan a csicsóka?

Egy gumós zöldség, közeli rokona a napraforgónak. Növénye akár 1,5-3 méter magasra is megnő, tehát a felénk ismert napraforgónál nagyobb, és egy növénynek több aranyszínű virága is van.

A kívül göröngyös, belül fehér vagy esetleg vörös húsú gumókat nyersen és megfőzve egyaránt el lehet fogyasztani. Nyersen édeskés és ropogós, mint egy nem csípős retek vagy nyers gesztenye. Héjában megsütve íze leginkább a burgonyára emlékeztethet.

Egészséges?

Rendkívül, hiszen sok összetett szénhidrátot tartalmaz a burgonyához hasonlóan, illetve magas az antioxidáns-, vitamin- és ásványianyag-tartalma is. Jó forrása az inulinnak és oligofruktóznak, ezek olyan rostok, amelyek hatásos probiotikumok. Az inulin ráadásul oldható rost, ami segít egyensúlyban tartani a vércukorszintünket.

Mivel jelentős mennyiségű A-, C- és E-vitamint tartalmaz, erős antioxidáns. Az antioxidánsok segíthetnek lekötni a szabad gyököket, és ezzel megakadályozni számos betegség kialakulását.

Alacsony glikémiás indexe következtében elfogyasztása után nem fog hirtelen megugrani a vércukorszintünk, tehát tovább jóllakottnak érezzük magunkat tőle, és segíthet megelőzni a cukorbetegség kialakulását is. Nagyszerű rostforrásként pozitív hatással van az emésztőrendszerünkre. Foszfortartalma szintén magas, ez egy fontos ásványi anyag a csontjaink számára.

Tipp: Eszel elég laskagombát? Igazi szuperétel!

Kinek jelenthet gondot a fogyasztása?

Akinek érzékeny a gyomra és emésztőrendszere, annál bizonyos esetekben puffadást, hasfájást és hasmenést okozhat. Ha pedig örökletes fruktózintoleranciával él valaki – ami egy ritka metabolikus betegség – nem ajánlott a fogyasztása, mivel nagyon alacsony vércukorszintet idézhet elő.

Milyet vegyünk, hogyan tároljuk és készítsük el?

Olyan csicsókát válasszunk, amin nincsenek puha vagy sötétebb foltok, kemény és sérülésmentes.

Otthon aztán a legjobb lazán nedves papírtörlőbe csavarni, majd ezzel együtt egy zacskóban a hűtőbe tenni. Így két hétig is eláll attól függően, hogy mennyire volt friss, amikor megvásároltuk.

Feljebb említettük, hogy nyersen és hőkezelve is fogyasztható. Ha nyersen esszük, alaposan tisztítsuk meg bő folyó víz alatt, kefével. Amikor először próbáljuk ki, érdemes meghámozni, ezzel csökken az esetleges puffadás és egyéb kellemetlenségek esélye, de egyébként a héja is fogyasztható. Nyersen nagyon finom például egy saláta tetejére aprítva.

Főzés előtt aprítsuk fel, majd kezeljük úgy, mintha burgonya lenne. Jól illik levesekbe, pörköltekbe vagy lehet belőle köret is. Pürésíthetjük fokhagymával vagy szerecsendióval ízesítve. Ha pedig vékonyra szeleteljük, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, sózzuk majd sütőben ropogósra sütjük, csipszként is megsüthető.

Forrás: Food Revolution

Ezt már olvastad?

Hoppá, az édesburgonya 40 felett elengedhetetlen?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!