Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hoppá, az édesburgonya 40 felett elengedhetetlen?

Persze jóval hamarabb is rákaphatunk a batátára.
2021. július 8.

A női hormonális változásokat kordában tartani segítő ételekről időnként olvasni – és van, akinél ez a szelíd módszer annyira beválik, hogy egyáltalán nem kell kemikáliákkal foglalkoznia. A pubertáskor, a várandósság, majd a menopauza is saját menüt kíván – az egészséges, antioxidánsoktól majd’ kicsattanó ennivalók pedig mindhárom életszakaszban kapóra jönnek.

40 felett a tápdús édesburgonya, mint szuperkaja egyre inkább nyom a latban: egy hormonbarát ételről van ugyanis szó. Az ösztrogén- és progeszteron-szint leesése miatt az emésztés nehézkessé válik, főleg, ha gabonát fogyasztunk. A szénhidrát bevitelére viszont jobb forrás a batáta, mely a kiválasztást is könnyíti. A fehér, narancssárga, sárga és lila árnyalatokban pompázó gyökérzöldség rezisztens keményítője az emésztőrendszernek kedvez. A vékonybélen könnyen áthalad, majd a vastag szakaszba érve kezd erjedni, így táplálván a jó bacilusokat. Ezt a hatást felturbózhatjuk, éjjelre hűtőbe tesszük, majd felmelegítve esszük meg.

Bónuszban az antioxidánsok, ásványi anyagok és vitaminok is imponálnak a szervezetünknek: A-, B2-, B6-, C- és E-vitamin, mangán, réz, magnézium, illetve kálium felvétele szempontjából fontos fogyasztanunk ezt a gyökérgumót, mely a hagyományos krumplinak egyébként nem is rokona, csak külsőleg hasonlítanak. Felhasználása pedig sokrétű – édes süteményekbe is tehetünk belőle, de krémleves, sült vagy párolt köret is készülhet belőle.

Igazából nem kell kiböjtölni a négy X-ig, és ha a gabonaféléket is simán emésztjük, az sem kizáró ok, hogy hogy közben ráálljunk erre az élelmiszerre. A barnarizs, quinoa és hajdina szintén jól megférhet az étrendünkben a Közép-Amerikából érkezett édesburgonya mellett.

Perzsa

Forrás: mindbodygreen.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Menopauza ellen szuperkaját!

Menopauza ellen szuperkaját!

Csokorba szedtük a női hormonokat kiegyensúlyozó ételeket.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!