
Hoppá, az édesburgonya 40 felett elengedhetetlen?
A női hormonális változásokat kordában tartani segítő ételekről időnként olvasni – és van, akinél ez a szelíd módszer annyira beválik, hogy egyáltalán nem kell kemikáliákkal foglalkoznia. A pubertáskor, a várandósság, majd a menopauza is saját menüt kíván – az egészséges, antioxidánsoktól majd’ kicsattanó ennivalók pedig mindhárom életszakaszban kapóra jönnek.
40 felett a tápdús édesburgonya, mint szuperkaja egyre inkább nyom a latban: egy hormonbarát ételről van ugyanis szó. Az ösztrogén- és progeszteron-szint leesése miatt az emésztés nehézkessé válik, főleg, ha gabonát fogyasztunk. A szénhidrát bevitelére viszont jobb forrás a batáta, mely a kiválasztást is könnyíti. A fehér, narancssárga, sárga és lila árnyalatokban pompázó gyökérzöldség rezisztens keményítője az emésztőrendszernek kedvez. A vékonybélen könnyen áthalad, majd a vastag szakaszba érve kezd erjedni, így táplálván a jó bacilusokat. Ezt a hatást felturbózhatjuk, éjjelre hűtőbe tesszük, majd felmelegítve esszük meg.
Bónuszban az antioxidánsok, ásványi anyagok és vitaminok is imponálnak a szervezetünknek: A-, B2-, B6-, C- és E-vitamin, mangán, réz, magnézium, illetve kálium felvétele szempontjából fontos fogyasztanunk ezt a gyökérgumót, mely a hagyományos krumplinak egyébként nem is rokona, csak külsőleg hasonlítanak. Felhasználása pedig sokrétű – édes süteményekbe is tehetünk belőle, de krémleves, sült vagy párolt köret is készülhet belőle.
Igazából nem kell kiböjtölni a négy X-ig, és ha a gabonaféléket is simán emésztjük, az sem kizáró ok, hogy hogy közben ráálljunk erre az élelmiszerre. A barnarizs, quinoa és hajdina szintén jól megférhet az étrendünkben a Közép-Amerikából érkezett édesburgonya mellett.
Perzsa
Forrás: mindbodygreen.com