Sütőtisztítás felsőfokon – ragyogjon úgy, mint újkorában!
2021. January 29.Ha valaki rendszeresen süt, pontosan tudja, hogy miként lesz igazán finom a sült sütőtök vagy egy tepsis húsétel. Ha kiismertük a sütőnket, azzal is tisztában vagyunk, hogy hogyan süt, melyek a legforróbb pontjai és mennyire egyenletes. De mi a helyzet a tisztításával? Ebben is profik vagyunk?
Manapság az újabb sütőmodellek között egyre elterjedtebbek a különböző öntisztító funkciók, amelyek igen magas hőmérséklet és/vagy pára segítségével égetik le a sütő faláról a makacs szennyeződéseket. Személyes tapasztalataink szerint ezek a funkciók remekül működnek, ám mi van akkor, ha a régebbi sütőnket szeretnénk kitisztítani? Mutatjuk a leggyakrabban elkövetett hibát és a módszert, amivel könnyen tisztává varázsolhatjuk sütőnket.
Első és legfontosabb a rendszeresség. Sokan nem takarítják kellő gyakorisággal a sütőjüket, így mire végre sorra kerül, már olyan szennyezett, hogy szinte lehetetlen feladatnak tűnik a kitisztítása. Ez a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk ellene. Ha rendszeresebben tisztítjuk, akkor nem rakódik le annyi szennyeződés, és sokkal egyszerűbb maga a folyamat is. Attól függően, hogy mennyit sütünk, érdemes 3-6 havonta alaposan kisúrolni, és minden egyes sütés után rögtön feltakarítani a kifolyt, rásült ételmaradékokat.
Még ha alapvetően tisztán is tartjuk a sütőnket, egy alapos takarítás elég időigényes, szánjunk rá bőven időt. A csodaszer neve pedig szódabikarbóna. A sütőrácsokat érdemes egy egész éjszakára szódabikarbónás fürdőbe tenni, és szintén ezzel a legjobb bekenni a sütő falait, majd 4-6 órán át állni hagyni. A szódabikarbóna ugyanis kevés vízzel keverve sűrű, fogkrémszerű anyagot képez, amivel könnyen be tudjuk kenni a sütőnk falait, hatékonysága pedig felülmúlhatatlan.
Forrás: mashed