Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sütisuli kezdő sütitündéreknek: csíkos kalács

2020. február 23.

Ha vendégeknek készítjük ezt a kalácsot, az íze mellett a küllemére is rengeteg elismerést bezsebelhetünk. És persze a legtöbben megállapítják, hogy ők ilyet sosem tudnának, mert „nincs kézügyességük” és egyébként is „rettenetesen bonyolultnak” tűnik a formázása. Most lerántjuk leplet a „titokról”: 3 nagyon egyszerű lépés kell csak ahhoz, hogy ilyen csodás kalácsot süssünk. Annyira egyszerű a formázása, hogy az is bátran nekiállhat, aki kelt tésztát is most készített először.Recept és fázisfotók következnek!

Hozzávalók (1 kalácshoz):

A tésztához:

50 dkg liszt

1 tasak instant élesztő (vagy fél kocka friss, a tejből 1 dl-rel és 1 csipet cukorral felfuttatva)

10 dkg vaj

5 dkg cukor

1 tasak vaníliás cukor

2 tojássárgája

kb. 2,5-2,8 dl langyos tej

A töltelékhez:

3 dkg vaj

3 evőkanál cukor

1 tasak vaníliás cukor

2 evőkanál kakaópor

A locsoláshoz:

1 dl meleg tej

1 tasak vaníliás cukor

A lisztet keverőtálba szórjuk, hozzáadjuk az élesztőt, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a kétféle cukrot és a tojássárgájákat. Elkezdjük gyúrni, majd apránként hozzáöntjük a tejet. Sima felszínű tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületet átgyúrjuk, majd az 1. fázisfotón szereplő formájú, kb. 3 mm vékony „majdnem négyzet” téglalappá nyújtjuk. A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, egyenletesen megkenjük vele a tészta felületét. A kétféle cukrot összekeverjük a kakaóporral, a tésztára szórjuk, majd bal oldalról kezdve hengerré tekerjük a tésztát.

A hengert éles késsel középen kettévágjuk úgy, hogy az egyik végét egyben hagyjuk (2. fázisfotó).

Ezután nincs más dolgunk, mint a két szárat kör alakban összetekerni úgy, hogy folyamatosan mindig ügyeljünk a vágási felületre: felfelé nézzen (3. fázisfotó). Ezután a végeket a kalács alá hajtjuk. A kész kalácsot sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük, és meleg helyen még 15 percet kelesztjük.

A kalácsot 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 percet sütjük. Ezután meglocsoljuk a meleg tejben elkevert cukorral, és még kb. 5-10 percet sütjük. Magában, vajjal, narancslekvárral vagy vaníliasodóval is nagyon finom!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

4 alapsütemény, ha csak fél órád van a vendégek érkezése előtt

4 alapsütemény, ha csak fél órád van a vendégek érkezése előtt

Süteményt sütni mindenki tud, és ez biztos. Bizonyára vannak rutinosabbak, sőt, olyanok is, akik amatőrként is művészi szintre emelik a sütést, de ne hidd el senkinek – legfőképp magadnak ne! -, hogy te kétbalkezes vagy, aki képtelen összehozni egy ehető édességet.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?