Ötleteljünk! 2. rész – Kolbász nem csak a reggeli szendvicsre kerülhet
2020. March 31.Új sorozatunk a jelenlegi járványhelyzetre reflektál: a mindennapi főzéshez ad praktikus ötleteket, tanácsokat. Tudjuk, hogy minden élethelyzet más és más, a családok, közösségek eltérően próbálják átvészelni ezt a mindnyájunk számára nehéz időszakot. Tisztában vagyunk azzal is, hogy a bevásárlási lehetőségek nem egyformák, illetve az sem, hogy kinek mi lapul otthon a hűtőjében és a kamrájában. Mégis bízunk benne, hogy ötleteinkből tudnak szemezgetni olvasóink.
Az utolsó nagybevásárlás alkalmával valószínűleg sokunknak került egy rúd csípős vagy csemege kolbász a kosarába. Szuper választás, hiszen megfelelően tárolva sokáig eláll, és a reggelire való „felvágottat” is letudjuk a segítségével. Ennél azonban sokkal többet tud, 8 ötletet mutatunk.
1.Szintet lép a reggeli
Ha már említettük a szendvicset, maradjunk rögtön a napindító étkezésnél. Az egyszerű rántotta sokkal laktatóbb lesz, ha hozzácsapunk egy kis marék apróra kockázott kolbászt. És az angol reggelihez is kerülhet ezúttal belőle.
2.Melegszendvicskrém
Még mindig szendvicses téma: késes aprítóban összetört kolbász, főtt tojás, tejföl, mustár, majonéz és fűszerek (vagy ha úgy jobban tetszik, paradicsomos verzióban is készíthető) kellenek csak egy jó kis házi melegszendvicskrémhez. Kenjük a kenyérre, reszeljünk rá sajtot, majd toljuk pár percre a sütőbe, grillfokozatra. Mondanunk sem kell, a kissé szikkadt kenyereket, zsemléket is megmenti ez a recept.
3.Turbózzuk fel a konzervet!
Tuti, hogy számos kamrapolc „roskadozik” mostanában a konzervek súlya alatt. A világ leggyorsabb csilis babja is konzervből (bab, paradicsom, esetleg kukorica) készül sok-sok fűszerrel. Adhatunk hozzá darált húst, de ha gyorsabb megoldásra vágyunk, a lepirított, majd hozzáfőzött kolbász is remek lesz hozzá.
4.Levesekbe, egytálételekbe vele!
A sűrű, laktató, már-már főételnek beillő levesekhez, ragulevesekhez is adható kolbász. Mondjuk egy jó kis bableveshez? A szaftos egytálételek, krumplis fogások pedig szinte elképzelhetetlenek egy jó adag karikázott kolbász nélkül.
5.Tésztaételek
Az egyszerű paradicsomos tésztafeltét izgalmasabb lesz, ha pirított kolbász is kerül bele, nem is beszélve arról, hogy a sütőben sült tepsis, rakott tésztákhoz is remekül megy a kolbász. Ha találunk a hűtőben tejfölt és sajtot, már nyert ügyünk van.
6.Feltét
Nincs sütni való kolbász a főzelékhez? Semmi gond, legyen a feltét ezúttal kolbászchips! Vágjuk vékony szeletekre a kolbászt, majd serpenyőben süssük ropogósra. Tálalás előtt ne felejtsük el leitatni a felesleges zsiradékot konyhai papírtörlőn!
7.Töltelék
Mit szólnátok ebédre egy finom egyben sült fasírthoz? A darált húson, hagymákon, kevés tojáson, fűszereken és némi zsemlemorzsán túl semmi egyéb különleges hozzávalóra sincs szükség. A massza felét simítsuk szögletes formába, óvatosan nyomjuk a közepébe az egyben hagyott kolbászt, és borítsuk be a maradék húspéppel. Dolgozzuk össze a széleket, és mehet is a sütőbe.
8.Kelt tésztákra
Tudjuk, az élesztő mostanában kincs, de hátha lapul még belőle a háztartásokban, vagy esetleg nekiálltatok kovászolni. Ha minden adott, készítsünk pizzatésztát vagy főtt burgonyás langallót, a paradicsomos és a tejfölös alapra is szuper lesz feltétként a kolbászkarika.