Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Próbáltál már vízben bacont sütni? Eláruljuk, miért ez az egyik legjobb konyhai praktika, amit valaha hallottál

2022. October 29.

Ropogós baconre vágysz? Akkor a következő praktika neked szól! A Gierlinger márka szakértőjének segítségével megmutatjuk, miért is érdemes vízben elkészíteni a kedvenc húsfélédet.

Legelőször a közösségi médiában, TikTok-on és a YouTube-on kezdték el népszerűsíteni ezt az új baconsütési módszert, ráadásul nem csupán hobbiszakácsok, hanem többek között egy híres fűszermárka tulajdonosa, Christopher Wallace és egy amerikai életmódmagazin főszerkesztője is e módszer mellett tette le a voksát. Állítják, ha vízzel sütjük a bacont, sokkal finomabb lesz a végeredmény, mintha hagyományos módon készítenénk el. A víznek köszönhetően sütés közben nem fröcsköl a baconből kisülő zsír, és attól sem kell tartani, hogy odaég. Az pedig már csak hab a tortán, hogy szép aranyszínűre sül, ráadásul a lehető legropogósabb lesz.

A módszer pofonegyszerű. Fektessük a baconszeleteket egymás mellé a serpenyőbe, ügyeljünk rá, hogy a szeletek ne fedjék egymást. Ezután kapcsoljuk magas hőfokra a főzőlapot, és öntsük le a baconöket annyi vízzel, hogy teljesen ellepje a szeleteket. Ha a víz forrni kezd, vegyük lejjebb a hőmérsékletet, és süssük addig a bacont, amíg el nem párolog a víz, a bacon pedig szép aranybarnára nem sül. A végeredmény ropogós lesz, a hús sütés közben nem ég le, és mivel a víz „felfogja” a kisülő zsírját, nem is fröcsköl ránk a zsír a serpenyőből. Tálalás előtt tegyük konyhai papírtörlőre, hogy az anyag magába szívhassa a nedvességet, kicsapódott zsiradékot.

„A fenti módszer abban is eltér a hagyományos baconsütéstől, hogy picivel több időbe telik, mivel meg kell várni, hogy a víz elpárologjon, de minden erőfeszítést megér” – mondta Kovács Péter, a Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója.

 

Gondoltad volna? A ma ismert bacon őse 3000 éves

Milyen szeletelt bacont lehet vízben sütni? Lényegében bármilyet, még a szeletek vastagsága sem számít. Arra azonban figyeljünk, hogy jó minőségű húst vegyünk, hiszen csak abból lesz igazán finom reggeli.

„A minőségi baconöket általában bükkfán füstölik és sózással tartósítják. Így teszünk mi is, ráadásul a baconjeinkhez a feldolgozás során nem adunk semmilyen cukrot vagy mézet. A tökéletes minőségű sertés császárszalonna kizárólag a sótól és a füstöléstől nyer zamatot. Termékeinkhez nem használunk ízfokozókat, sem nátrium-glutamátot, térfogatnövelőket szintén nem találni a baconjeinkben. Helyettük tavaly óta bekerült a hozzáadott antioxidáns is az összetevők közé, ami egészségesebbé teszi a Gierlinger Premium Bacont” – folytatta Kovács Péter.



Ez is érdekelhet: 

Bacont sütsz? Ezért ne kerüljön a hús a hűtőből közvetlenül a serpenyőbe

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!