Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Őszi gombakalauz – praktikák a tökéletes gombaételekhez

2019. September 29.

A gombáknak alacsony a kalóriatartalmuk, tele vannak hasznos ásványi anyagokkal és vitaminokkal, immunerősítő hatásúak, sőt még az anyagcserénket is javítják. Ne higgyünk hát a kritikus hangoknak, a gomba nem valami gumis, nyálkás furcsaság, hanem egy nagyon sokoldalúan felhasználható, finom és egészséges étel. Persze csak akkor lesz igazán ízletes, ha jól készítjük el, és nem követünk el pár gyakori hibát. Lássuk, melyek ezek!

1.Nem szárítjuk meg alaposan

Ne főzzük meg a megmosott, de még nyirkos gombát! Ha így teszünk, a főzés során a víz elpárolog, a gomba pedig egyszerűen meggőzölődik. Azaz hiába szeretnénk, nem fog pirulni, csak puhára, sőt gumihoz hasonló állagúra párolódni. Tehát az alapos tisztítást még alaposabb leszárítás kövesse!

2.Túl alacsony a hőmérséklet

A gombát legjobb nehéz öntöttvas serpenyőben elkészíteni, hogy elég magas legyen a főzés közbeni hőmérséklet. Porózus az állaga, emiatt gyorsan felszívja a vizet vagy más nedvességet. Ha lassan, hosszú ideig főzzük, akkor kiengedi magából a nedvességet, majd abban párolódik meg, ahelyett hogy a víz elpárologna, a gomba pedig szép egységesen elkészülne. Ha erős lángon sütjük-pirítjuk, a víz azonnal elpárolog, és alapanyagunk szépen barnulni kezd.

3.Túlságosan telepakoljuk a serpenyőt

Szintén a magas nedvességtartalom miatt nem ajánlatos így tenni. Ha túlságosan telepakoljuk a serpenyőt, akkor a feljebb említett víznek nem lesz helye elpárologni, és a gomba a saját levében fő majd meg.

4.Túl hamar megsózzuk

A só kivonja a gombából a nedvességet, amely szintén a fenti pontokban leírtakat idézi elő. Az a legjobb, ha a főzési folyamat végén sózunk.

5.Kevergetjük

A gombának el kell kezdenie pirulni, karamellizálódni és ropogóssá válni, mielőtt elkezdenénk kevergetni, netán valami mást hozzáadni. Nem szabad túl sokat „piszkálni” a főzési folyamat első felében, ez az egyik leggyakrabban elkövetett hiba.

6.Túl kevés zsiradékot használunk

A gomba porózus szerkezete miatt a zsírokat is nagyon hatékonyan magába szívja. Ha nincs főzés közben elég zsiradék körülötte, akkor könnyen előfordulhat, hogy túlságosan megbarnul, megég, esetleg hozzátapad a serpenyőhöz. Az sem segít, ha az elején több zsiradékot teszünk a serpenyőbe, inkább rendszeresen adjunk hozzá egy kis vajat vagy sütéshez alkalmas növényi olajat.

Azt már tudjuk, hogy milyen alapszabályokat érdemes betartani, így hát jöjjenek a legkedveltebb gombafélék!

Sárga rókagomba

Nem csak sárgás színben létezik, feketében és fehérben is találkozhatunk vele. Formája a trombitára emlékeztet, és igazi csemegének számít.

Fotó: 123 RF

Shimeji vagy bükkfagomba

Kelet-ázsiai gombaféle, számtalan alfaja ismert. Jellegzetesen umami ízvilágú gombaféle, nyersen nem fogyasztható.

Fotó: 123 RF

Shiitake

Még egy ázsiai gombafajta, a tradicionális kínai orvoslásban is használják.

Fotó: 123 RF

Laskagomba

Rendkívül közkedvelt és elterjedt gombaféle, fák kérgén nő.

Fotó: 123 RF

Csiperke

A végére hagytuk a felénk talán legnépszerűbb gombafajtát. Fehér és barna fajtája egyaránt elterjedt, a legnagyobb kalappal bíró példányokat portobello néven árusítják, ezek különösen alkalmasak töltött gomba készítésére.

Fotó: 123 RF

Forrás: so delicious

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Így bánj a gombával – meghálálja!

Így bánj a gombával – meghálálja!

És az is kiderül, hogyan készítsük el a legtutibb gombás szendvicset

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!