Őszi gombakalauz – praktikák a tökéletes gombaételekhez
2019. September 29.A gombáknak alacsony a kalóriatartalmuk, tele vannak hasznos ásványi anyagokkal és vitaminokkal, immunerősítő hatásúak, sőt még az anyagcserénket is javítják. Ne higgyünk hát a kritikus hangoknak, a gomba nem valami gumis, nyálkás furcsaság, hanem egy nagyon sokoldalúan felhasználható, finom és egészséges étel. Persze csak akkor lesz igazán ízletes, ha jól készítjük el, és nem követünk el pár gyakori hibát. Lássuk, melyek ezek!
1.Nem szárítjuk meg alaposan
Ne főzzük meg a megmosott, de még nyirkos gombát! Ha így teszünk, a főzés során a víz elpárolog, a gomba pedig egyszerűen meggőzölődik. Azaz hiába szeretnénk, nem fog pirulni, csak puhára, sőt gumihoz hasonló állagúra párolódni. Tehát az alapos tisztítást még alaposabb leszárítás kövesse!
2.Túl alacsony a hőmérséklet
A gombát legjobb nehéz öntöttvas serpenyőben elkészíteni, hogy elég magas legyen a főzés közbeni hőmérséklet. Porózus az állaga, emiatt gyorsan felszívja a vizet vagy más nedvességet. Ha lassan, hosszú ideig főzzük, akkor kiengedi magából a nedvességet, majd abban párolódik meg, ahelyett hogy a víz elpárologna, a gomba pedig szép egységesen elkészülne. Ha erős lángon sütjük-pirítjuk, a víz azonnal elpárolog, és alapanyagunk szépen barnulni kezd.
3.Túlságosan telepakoljuk a serpenyőt
Szintén a magas nedvességtartalom miatt nem ajánlatos így tenni. Ha túlságosan telepakoljuk a serpenyőt, akkor a feljebb említett víznek nem lesz helye elpárologni, és a gomba a saját levében fő majd meg.
4.Túl hamar megsózzuk
A só kivonja a gombából a nedvességet, amely szintén a fenti pontokban leírtakat idézi elő. Az a legjobb, ha a főzési folyamat végén sózunk.
5.Kevergetjük
A gombának el kell kezdenie pirulni, karamellizálódni és ropogóssá válni, mielőtt elkezdenénk kevergetni, netán valami mást hozzáadni. Nem szabad túl sokat „piszkálni” a főzési folyamat első felében, ez az egyik leggyakrabban elkövetett hiba.
6.Túl kevés zsiradékot használunk
A gomba porózus szerkezete miatt a zsírokat is nagyon hatékonyan magába szívja. Ha nincs főzés közben elég zsiradék körülötte, akkor könnyen előfordulhat, hogy túlságosan megbarnul, megég, esetleg hozzátapad a serpenyőhöz. Az sem segít, ha az elején több zsiradékot teszünk a serpenyőbe, inkább rendszeresen adjunk hozzá egy kis vajat vagy sütéshez alkalmas növényi olajat.
Azt már tudjuk, hogy milyen alapszabályokat érdemes betartani, így hát jöjjenek a legkedveltebb gombafélék!
Sárga rókagomba
Nem csak sárgás színben létezik, feketében és fehérben is találkozhatunk vele. Formája a trombitára emlékeztet, és igazi csemegének számít.
Shimeji vagy bükkfagomba
Kelet-ázsiai gombaféle, számtalan alfaja ismert. Jellegzetesen umami ízvilágú gombaféle, nyersen nem fogyasztható.
Shiitake
Még egy ázsiai gombafajta, a tradicionális kínai orvoslásban is használják.
Laskagomba
Rendkívül közkedvelt és elterjedt gombaféle, fák kérgén nő.
Csiperke
A végére hagytuk a felénk talán legnépszerűbb gombafajtát. Fehér és barna fajtája egyaránt elterjedt, a legnagyobb kalappal bíró példányokat portobello néven árusítják, ezek különösen alkalmasak töltött gomba készítésére.
Forrás: so delicious