Őrület, hányféle bab létezik, ismerj meg minél többet!
Élhetsz a bolygó bármelyik pontján, valamilyen bab minden konyhában kéznél van. A borsóhoz és lencséhez hasonló hüvelyes termés nem mellesleg olcsó és egészséges étel is. A B-vitaminban és rostban dús táplálék a koleszterin- és vércukor szintre viszonylag jó hatással tud lenni, illetve hús pótlására is többnyire alkalmas fehérjeforrás. Szárazon, illetve konzerv formájában is hozzá juthatunk – ez utóbbi akkor jön jól, ha nincs időnk főzögetni. Ám sokan arra esküsznek, hogy finomabb a kemény verzió, főleg ha a főzés előtti éjjelre beáztatjuk.
A feketebab főleg Mexikóban és Brazíliában kedvenc: lágy ízéhez bársonyos puhaság társul. Alacsonyabb a glikémiás indexe is, így a vércukrunk sem ugrik túl nagyot. Salátához, levesbe, tacóhoz vagy egytálételbe is elsüthetjük, de vegán hamburger és még brownie is készülhet belőle, ha liszt helyett főtt pürét teszünk a tésztába. A fekete szemű bab – melyről a Black Eyed Peas popzenekar is a nevét kapta – alap fehér színében ott egy látványos sötét folt. Földes aromája leginkább olyan sós ételekhez passzol, mint a sonka és a szalonna. Az Egyesült Államok déli részein újévkor szerencsehozó céllal eszik, akárcsak nálunk a lencsét. Remek folsav-forrás, ami főleg kismamáknak jön jól. Csirke-levesbe is feltehetjük lassú tűzön, és ha még egy sonkacsont is akad otthon, akkor extra puhára főnek majd vele a hüvelyesek.
Ide kapcsolódik: Hogyan főzzük meg a szárazbabot?
Az olasz vesebab – más néven Cannellini – egy krémszínű változat, mely eredetileg Argentinából származik. Levesben, salátában és további mediterrán tálakon találkozhatunk ezzel a kiváló kalcium-forrással. Formáját jól megőrzi, ám összezúzva finom fasírt is kijön belőle. Gyakran keverik egyfelől a szintén fehéres északi babbal, ami krémesebb, vajasabb, így inkább püréhez vagy ragukhoz ajánlott; másfelől a tengeri – Boston – babbal, mely viszont remekül magába szívja a fűszerezést és a többi hozzávaló aromáját.
Csilis ételnek a vibráló vörös színű vesebab a tökéletes: ráadásul annyi rákellenes antioxidáns van benne, mint a kék áfonyában. Pluszban fehérjét, omega-3 zsírsavat és vasat is bőven felvehetünk ebből a fajtából, sőt: curry, taco, mártogatós és rizses változat ugyanígy készülhet belőle. A fehér vagy zöldes vajbab fut lima-, viasz- és hold-néven is; legyen nagyobb méretű vagy kis édes, de mindenképpen krémes állagú hüvelyesről van szó. Főleg, ha túl sokáig főzzük: ekkor szétesik pürésre. Levesben vagy egytálételben szokás enni, és a legtöbb káliumot ez a fajta tudja felmutatni.
Egy tarka változat a pinto bab: nálunk paszuly vagy veteménybab néven ismert ez a klasszikus drapp-lila mintás fajta. Spanyolul „festett”-et jelent ez a mintás alapanyag, mely földes ízével sült pürében, illetve raguban működik kiválóan. Külsejét tekintve az áfonyabab – borlotti néven is fut – szintén ilyen festék-fröccsentett, ám fehér-pink árnyalatú. Minestrone levesben, raguban, pasta e fagioli formájában vagy babsalátában is gondolkodhatunk ezzel a krémes állagú összetevővel.
Spárgához viszont lóbab javasolt, illetve salátákhoz és kencékhez is ez a vajas, édeskés aroma passzol. Az azukibab inkább Kelet-Ázsiában felkapott: pici, kerek, vörös szemekről van szó, melyekből passzírozva főleg édesség készül. Sütemény, cukrászati remekek, illetve még a Hawaii-on és a Fülöp-szigeteken szintén népszerű, citromos-vaníliás fagylalt alapanyaga is. Ez az édeskés, keményítőben dúskáló változat ugyanígy pikáns kísérője lehet rizses és zöldleveles ételeknek. Az edamame pedig olyan szójabab, mely éretlenül a hüvelyében maradt. Étvágygerjesztőnek kiváló: puha előétel, rágcsa és saláta-feltét kerülhet ki belőle. Frissen vagy fagyasztva is vehetjük, majd főzni, gőzölni, mikrózni, tepsiben vagy tálban sütni ugyanígy nekiállhatunk. Ha elkészült, egy pici tengeri sóval, esetleg szezámmaggal és szárított csípőspaprika-darabokkal hintsük meg, de parmezán alatt megsütni is csodás eredményt ad. A száraz szójabab már érett és bézs színű. Számos felhasználási formája létezik, de esetleg quinoával összefőzni is próbáltad már?
A pici, kerek mungóbab a világ egyik legnépszerűbb hüvelyese. Élénkzöld színét egy fehér csík tarkítja, íze nem tolakodó, állaga keményítős. Rostos és antioxidánsokban bővelkedik – tésztaként, porrá őrölve és csíráztatva is árulják, a hagyományos változatok mellett.
Ínyenc összeállítás, az élet habos-babos oldaláról:
Nem babra megy! Mutatjunk olvasóink 8 kedvenc babos receptjét
Perzsa
Forrás: allrecipes.com