Omega zsírsavakkal az egészségért. Igen, lehet jó a zsír!
2020. March 18.A megfelelő táplálkozás nem egyoldalú: magában foglalja a különböző fehérjék, szénhidrátok, zsírok, rostok, vitaminok és ásványi anyagok kiegyensúlyozott, arányos bevitelét. Mindezek közül talán a zsíroknak a legrosszabb a megítélése – mostanában már a szénhidrát sem akkora mumus –, ezért különösen fontos, hogy különbséget tegyünk a jó és rossz zsírok között. A jó zsírok egyszeresen vagy többszörösen telítetlenek, ezeket érdemes rendszeresen fogyasztani. A telített zsírok és a transzzsírok az előbbiekkel szemben úgynevezett rossz zsíroknak tekinthetők, károsan hatnak szervezetünkre. A zsírsavak pedig a jó zsírokhoz tartoznak, több fajtájuk ismert: omega-3, -6, -7 és -9. Íme a lista, hogy mi mindenben találhatók meg.
Omega-3 zsírsav
Ezeket a létfontosságú zsírsavakat szervezetünk nem képes előállítani, így táplálékok formájában kell magunkhoz vennünk. Közismert, hogy a lazac és a tonhal biztos lelőhely, de azért jóval nagyobb a választék, ezért vizsgáljuk meg részletesebben is az előfordulási körüket!
– Halak: lazac, makréla, tonhal, hering, szardínia, tenger gyümölcsei (garnélák, rákok, kagylók…).
– Magvak: chiamag, lenmag, kendermag, szezámmag, tökmag, napraforgómag.
– Diófélék, pisztácia, mandula.
– Zöldségek: kelbimbó, karfiol, saláták, spenót, káposzta, brokkoli.
– Hüvelyesek: babok, borsó.
– Gyümölcsök: avokádó, ananász, banán, mangó, málna, áfonya, barack, eper.
Omega-6 zsírsav
Az omega-3 zsírsavakkal szemben szervezetünk képes az előállítására, ám nem elegendő mennyiségben. Lássuk, mivel tudjuk pótolni!
– Húsok: csirke, marha.
– Magvak: tökmag, szezámmag.
– Diófélék: pekándió, törökmogyoró, mandula.
– Egyéb élelmiszerek: tojás, sajt, vaj.
Omega-7 zsírsav
Habár ritkábban esik az omega-7-ről szó, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lenne fontos. Sőt! A szív- és érrendszerünk hálás lesz fogyasztásáért, ezért építsük be étrendünkbe az alábbi élelmiszereket is.
– Halak: tonhal, pisztráng, lazac.
– Húsok: pulyka, marha, csirke.
– Egyéb élelmiszerek: tojás, vaj, sajt (pl. cheddar).
– Avokádó.
– Diófélék: makadámdió, mandula.
Omega-9 zsírsav
Habár szervezetünk ennek előállítására szintén képes, egy kis plusz tuning sosem árt. Illetve itt érdemes megjegyezni, hogy az omega-3, -6 és -9 zsírsavakat 2:1:1 arányban érdemes fogyasztani.
– Diófélék: makadámdió, mandula.
– Olajok: olívaolaj, avokádóolaj, szójaolaj.
Forrás: so delicious