Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Nem is olyan rossz tápanyag a zsír

A „ha zsírosat eszel, zsíros leszel” mondás megingani látszik
2017. September 14.

Egyre több kutatás igazolja, hogy a fenti mondás hamis. Sokan bebizonyították már, hogy az alacsony zsírtartalmú étkezés egyáltalán nem egészségesebb, sőt, ártalmas. Egy új kutatás pedig egy másik fő tápanyagcsoportot nevez meg a legkárosabbnak: az egyszerű szénhidrátokat.

A The Lancet szaklapban publikált friss tanulmány egy 135 ezer embert vizsgáló kutatást ír le. A kísérlet során 18 különböző országban vizsgáltak olyan alanyokat, akik alacsony zsírtartalmú, vagy alacsony szénhidrát-tartalmú diétát követtek. Kimutatták, hogy az alacsony zsírtartalmú étrend nagyobb valószínűséggel vált ki szívmegbetegedést és szívrohamot. Ezzel szemben az alacsony szénhidrát-tartalmú étrendet követőknél nem áll fenn a fent említett két betegség magas kockázata.

Egy másik kutatásban 50 ezer nőt vizsgáltak 8 éven keresztül, körülbelül az alanyok felének alacsony zsírtartalmú diétát írtak elő. Kimutatták, hogy a különleges étrendet követő nőknél sem csökkent a mellrák, a vastagbél rák, vagy a szívmegbetegedések. Emellett nem is csökkent jelentősen a súlyuk.

A szervezetnek szüksége van zsírra is, hogy megfelelően működjön, így ezen tápanyag mellőzése nem lesz hosszú távon kifizetődő. Továbbá amellett, hogy nélkülözhetetlen a véralvadáshoz és az izomműködéshez, érdemes szem előtt tartani, hogy számos vitamin és ásványi anyag zsírban oldódik. Szükségesek még a sejtmembránok (az egyes sejteket védő burkok) és az idegek körüli védőpajzs építéséhez.

A probléma azzal van, hogy az alacsony zsírtartalmú, feldolgozott élelmiszereket egészségesként reklámozzák. Viszont azzal, hogy kivonják a zsírt, az étel ízének nagy része is távozik, melyet egyéb anyagokkal (pl.: cukorral) pótolnak.

Érdemes megjegyezni, hogy nem minden zsír egyforma – vannak egészségesebbek is. Journal of the American Medical Association lapban publikált tanulmány is erre igyekszik rávilágítani. A kísérletben több ezer ember napi kalóriabevitelének 5%-át telített zsírsavról (húsokban, tejtermékekben található) egyszeresen vagy többszörösen telített zsírsavra (olívaolajban, magvakban, halban található) cserélik. Azt találták, hogy ez az apró változtatás számos előnyt von magával: csökken a szív- és idegrendszeri megbetegedések és a halál kockázata.

A Harvard táplálkozási professzora, Dr. Frank B. Hu, is rávilágít arra, hogy nem minden zsír rossz, többet kell fogyasztanunk az egészségesebb fajtából (pl.: halat, avokádót, dióféléket). A feldolgozott élelmiszerekben található transzzsírsavakat viszont kerülnünk kell.

forrás: Business Insider

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!