Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Nem az a gond a gyorsételekkel, amit eddig hittünk: sokkal nagyobb a baj

2022. May 17.

Az eddig is tudtuk, hogy a sok gyorsétel lassítja az anyagcserét és magas szénhidrát- és zsírtartalma miatt hizlal, egy friss kutatás azonban ennél súlyosabb gondra hívja fel a figyelmet. 

Az egészségtelen, túlságosan feldolgozott, túl sós, cukros, zsíros ételek fogyasztásáról, vagyis az úgynevezett nyugati étrendről egy kutatás ugyanis megállapította, hogy károsíthatja a hippokampusz nevű agyi terület étvágyszabályozó, túlevést korlátozó funkcióját. Brit, amerikai és ausztrál kutatók a Royal Society Open Science című tudományos lap friss számában írták le vizsgálatukat, amelyben önkéntesek részvételével tanulmányozták a gyorsételek hatását.

Az új kutatáshoz 110 önkéntest toboroztak, akik a húszas éveik elején jártak, és egészségesen étkeztek. Arra voltak kíváncsiak, mi történik, ha egy hétig egészségtelen gyorsételeket fogyasztanak. Az önkéntesek – véletlenszerűen kiválasztott – csoportja egy héten át továbbra is úgy étkezett, ahogy a kutatásig, a többiek viszont zsíros húsokat, szénhidrátban és cukorban gazdag fogásokat ettek.

Memóriatesztet végeztettek velük a kutatás előtt, és az egy hét leteltével megvizsgálták az étvágyszabályozásukat, valamint kikérdezték őket, mennyire élvezték az előző heti ételeket. Szomorú felfedezés volt, hogy a hippokampusz étvágyszabályozó, túlevést korlátozó funkciója az esetek 70 százalékában sérült, vagyis a résztvevő már nem tudta, mikor lakott jól, és mikor van az a pont, amikor már csak a szeme kívánja az ételt.

A nagy szemfényvesztés: ezért étvágygerjesztőbbek a gyorsételek reklámokban, mint a valóságban

Forrás: medicalxpress.org

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!