Ne csak kanadait vegyél! Ismered a Hokkaido tököt?
2021. November 4.A jól ismert kanadai sütőtökkel (vagy sonkatökkel) nagyjából azonos időben, tehát ősztől kora tavaszig jelenik meg a boltok polcain egy, a többi tökfélénél kisebb, élénk narancssárga fajta, a Hokkaido tök. Kellemesen édes íze jól illik édes és sós receptekhez egyaránt, készíthetünk belőle levest, egytálételt, vagy akár muffint, pitét is.
Ez is érdekelhet: sütőtökös palacsintatorony recept
Mi jellemzi?
Súlya 2-3 kg, neve pedig azt is elárulja, hogy japán tökfajta, arrafelé igen elterjedt a termesztése. Ismertetőjegye az élénk vöröses, narancssárgás színe, kerek formája. Húsa aranysárga és rostokban gazdag, magjai pirítva fogyaszthatók. Körülbelül 90 nap alatt érik be, héja kemény, de főzés közben megpuhul.
Mire használhatjuk a konyhában?
Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy a héja (ha már megpuhul) ehető-e. Mivel téli tökféle, a héja sokkal keményebb, mint a nyáron érő tököké, viszont – ahogy említettük – hőkezelés hatására puhává válik, ezért fogyasztható. Tehát ránk van bízva, hogy meghámozzuk-e. Felhasználása egyébként hasonló a kanadai sütőtökéhez, vagyis bármit, amit sütőtökből készítenénk, megcsinálhatunk Hokkaido tökből is. Elkészítését kezdjük a tök félbevágásával, majd a magok és a szálas rész kikanalazásával. Ezután felapríthatjuk vagy felszeletelhetjük, és már mehet is a sütőbe.
Témába vág: Így szeletelheted fel legegyszerűbben a sütőtököt
Hogyan tároljuk?
Hűvös, napfénytől védett helyen az egész tök akár 9 hónapig is eláll. Szeletelést követően nagyjából egy hétig áll el a hűtőben. Ha a húsát eltávolítjuk a héjáról, akár le is fagyaszthatjuk, így 6 hónapig áll el.
Forrás: the spruce Eats