Most derült ki: két meglepő, titkos összetevővel ette rántottáját Erzsébet királynő
2022. September 22.Most, hogy II. Erzsébet elhunyt, egyre több cikk foglalkozik sajátos szokásaival, amelyek az étkezésére is kiterjednek. Az sosem volt titok, hogy Erzsébet nem a grandiózus különlegességeket, hanem az egyszerű, hagyományos receptek szerint készített ételeket szerette, és bizony képes volt évtizedeken át ugyanazt kérni reggelire is.
A néhai királynő reggeli menüjével korábban már foglalkoztunk, de ami külön érdekes: a tojásrántottát két ritka összetevővel dobták fel kérésére szakácsai. A két extra pedig nem más, mint a citromhéj és a szerencsendió – mindezt Lee Holmes ausztrál dietetikustól tudjuk, aki állítólag a barátai között tudhatja Erzsébet egyik korábbi séfjét, aki készséggel megosztotta vele, hogyan készült évtizedeken át az uralkodó rántottája.
Nézzük csak:
- három barna biotojás,
- tengeri só,
- egy evőkanál tej,
- egy evőkanál vaj,
- egy teáskanál citromhéj,
- őrölt szerecsendió,
- fekete bors, valamint vágott metélőhagyma és snidling.
Az Erzsébet-féle tojásrántotta elkészítéséhez egy tálban felverjük a tojást és a tejet, majd sózzuk. A vajat külön serpenyőben felmelegítjük, mielőtt a tojásokat a vajas tálba helyezzük. Az alkotás tetejére tesszük a többi hozzávalót: a citromhéjat, a szerecsendiót, sót, paprikát és a metélőhagymát.
II. Erzsébet ügyelt a koleszterinjére, ezért háromnál több tojást sosem kért a reggelijébe – többek között ezért is élhetett meg ilyen szép magas kort.