Mit (t)ehetünk a hasi zsír ellen? Ezekkel a zsírgyilkos élelmiszerekkel sikerülhet megszabadulni tőle
2020. March 4.Számít, hogy mennyi kalóriát fogyasztunk el egy nap? Igen! És az, hogy az adott kalóriamennyiséget milyen ételekből fedezzük? A válasz ezúttal is igen. Ha a nyár közeledtével szeretnénk a hasi zsírpárnáinktól megszabadulni, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ételekből áll össze a napi étrendünk. Kiszámolhatjuk, hogy egy kekszben pont ugyanannyi kalória van, mint egy nagy pohár joghurtban, ám mégsem mindegy, melyiket választjuk. Egyes ételek kifejezetten segíthetnek búcsút inteni a plusz kilóknak, így érdemes ezek fogyasztásával fedezni az energiaszükségletünk nagyobb hányadát.
Zsírszegény tej és joghurt
Számtalan tanulmány bizonyítja, hogy a magas kalciumbevitel igencsak hasznos, amennyiben a zsírpárnák ledolgozása a cél. Ha alacsony a kalciumszintünk, a szervezetünk olyan hormonokat termel, amelyek segítségével hatékonyabban fel tudjuk használni a rendelkezésünkre álló kevés kalciumot. Idáig szép is lenne, a gond csak az, hogy ezzel egyidejűleg szervezetünk a zsírsejteket zsír raktározására ösztönzi, ez pedig kilóink növekedéséhez vezethet.
Zab és árpa
Válasszunk teljes kiőrlésű gabonákat, például zabot és árpát. Rengeteg bennük a rostanyag, lassan szívódnak fel a szervezetben, ezért vércukorszintünk sem fog ingadozni.
Zöld tea
Nem csupán a szívbetegségek és a rákos megbetegedések ellen veszi fel a harcot, hanem a fogyásban is segíthet. Antioxidánsainak köszönheti pozitív tulajdonságait: gyorsítja az anyagcserét, ezáltal pedig befolyással van arra is, hogy a májunk milyen gyorsan dolgozza fel a zsírt.
Tojás
Szervezetünk a fehérjékben gazdag ételek feldolgozásához használja fel a legtöbb energiát. A tojás segít abban, hogy megtartsuk az izomtömegünket, miközben fogyunk. Jobban csökkenti az éhséget, mint a szénhidrát: kevesebb evés, könnyebben fogyás – ez a tuti recept. Természetes D-vitamin-forrás is egyben, ez pedig egyes kutatások szerint szintén plusz löketet adhat a plusz kilók ellen.
Dió és mandula
Bár kalóriadúsak, egy kis marék mégis megengedhető: fehérje- és rosttartalmuk, valamint egészséges zsírjaik növelik a szervezet inzulinérzékenységét. A dió az egyik legjobb omega-3 zsírsav – a halon kívül –, a mandula pedig sok kalciumot tartalmaz.
Lazac
Az omega-3 zsírsavak csökkentik az éhségérzetet: kevésbé leszünk éhesek, és hamarabb jóllakottnak fogjuk érezni magunkat. A lazac mellett választhatunk makrélát, heringet és tonhalat is.
Forrás: best health