Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mire figyeljünk a nyári hőségben a konyhában?

2022. July 13.

Nyáron, a nagy melegben kicsit körültekintőbben kell kezelnünk az élelmiszereket. Mutatjuk, hogy mire kell különösen figyelni, hogy ilyenkor is biztonságos maradjon a konyhánk. 

 

Magas hőmérséklet

Az egyik probléma a magas hőmérséklet lehet, ami miatt az ételek sokkal gyorsabban romlásnak indulnak. A nyers húsoknál eleve odafigyelve kell eljárni és hűtve tárolni, itt most fokozottan érvényesül a körültekintés. Vásárlás után azonnal hűteni kell, hisz már eleve a hazafelé úton is melegebb van. A nyers hús eltarthatósága jelentősen csökkenhet, erre is ügyeljünk. 

A baromfihús eleve kevesebb ideig őrzi meg minőségét, mint például a marha vagy a bárány, érdemes tehát még aznap felhasználni, vagy mihamarabb fagyasztóba tenni. A friss halról nem is beszélve! A legtöbb hal – hasonlóan a baromfihúshoz – csak nagyon rövid ideig tárolható. A feldolgozott hústermékek csak egy ideig tolerálják a meleget, a felvágottak és virslik szintén kényesebbek, de még a száraz kolbász és a szalonna is. 

Aztán itt van a tojás, amit egyébként nem feltétlenül kell hűteni, de biztosítani kell a 20 Celsius-fok alatti hőmérsékletet. Ha nincs hűvösebb kamránk, inkább tegyük be a hűtőbe.

A tejtermékek hasonlóan gyorsan megadják magukat, hiába tartós tejet veszünk, ha felnyitjuk, már sokkal könnyebben romlik. A nyers tejben különböző egészségre ártalmas baktériumok vannak, ezért ilyenkor fokozottan figyeljünk a felforralásra, majd a hűtésre.

Itt vannak még az édességek. A csoki nagyon gyorsan olvad, ilyenkor hűtőben a helye!

 

Még több praktika: 7 dolog, amit ne tegyél be a mosogatógépbe

 

Erős napfény

A másik problémaokozó a nagyon erős napfény. Nem tesz jót gyakorlatilag egyik élelmiszernek sem, még a száraz, tartósaknak sem. Ha erősen besüt a nap a konyhába, figyeljünk arra, hogy ne érje napfény az üdítőket, a zöldségeket, gyümölcsöket és a tojást se. A napfény megfakítja a színes ételeket és elveszi az aromájukat. Ilyenek a szárított zöldfűszerek és a porfűszerek is. Nem véletlenül tartjuk a pirospaprikát sötét üvegben vagy tasakban. Óvjuk a napfénytől is! A színes tészták és a száraz hüvelyesek is gyorsan megfakulnak. 

 

Rovarok

Bár egyre jobb módszerek léteznek a rovarok házon kívül szorítására, azért mégiscsak betéved néha egy-egy légy. Lezáratlanul épp ezért ne hagyjunk elöl semmit, még a frissen sütött süteményt sem. Ilyenkor aranyat ér a régi klasszikus élelmiszerháló fedél. Előkerülnek a hangyák is, amint megjelennek, keressük meg, hogy honnan jöhetnek, és gondoskodjunk mielőbb a távozásukról.

 

A hűtő

Nyáron sokkal többet nyitogatjuk, emiatt a hűtő is könnyebben átmelegszik. Figyeljünk arra, hogy ne tartsuk sokáig nyitva, gyorsan zárjuk. A nagyon kényes ételeket tegyük hátra.

Összességében tehát aminek hideg kell, az mielőbb kerüljön a hűtőbe vagy a fagyasztóba, amit a fénytől kell óvnunk, az menjen a kamrába (vagy tegyük sötét tárolóba), és ne feledkezzünk meg a rovarokról sem.

 

Kapcsolódik:

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Nem telhet el nyár lángos nélkül!

Cikkünkben alapreceptet is mutatunk!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!