Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Minek van ma világnapja? Hát persze hogy a Nutellának!

2023. February 5.

Február 5-én a Nutella kedvelői kedvenc csokis mogyorókrémüket ünneplik. Lassan 20 éves az ünnepnap, először 2007-ben emlékeztek meg róla. Az eseményt Sara Rosso amerikai blogger alapította, aki óriási Nutella rajongónak vallja magát.

Az Egyesült Államokban ekkor még nem volt annyira ismert a Nutella, mint napjainkban, ezért Sara mindig vitt magával pár üveggel, amikor hazautazott. Egy alkalommal szintén blogger barátnőjével úgy döntöttek, létrehoznak egy világnapot, hogy népszerűsítsék a finomságot. Indítottak egy weboldalt is, pár év alatt pedig elérték céljukat: a krém egyre ismertebb és kedveltebb lett. Elsőre pont emiatt furcsa, hogy a Ferrero cég 2013 áprilisában beperelte őket a márkanév és a logó használata miatt. A vádat azonban szerencsére egy hónap múlva ejtették.

A Nutella egyébként „nem mai csirke”. Napóleon a 19. században kontinentális blokádot hirdetett, így akarta megakadályozni, hogy a brit kereskedők behozhassák áruikat a kontinensre. A rendelkezés komoly problémát okozott az Olaszország északnyugati részén, Piedmont tartományban működő csokoládékészítőknek, hiszen a csokoládé ára egyik napról a másikra az egekbe szökött. A helyzet megoldására zseniálisan egyszerű dolgot találtak ki, a csokit feldúsították aprított mogyoróval, ami viszont bőségesen termett a környékükön. Ezzel fel is fedezték a gianduia (gianduja) receptjét, amely a Nutella alapja lett.

Tipp: Még több Olaszország: az egyik legősibb pizzafajtára még sajt sem kerül

A második világháború alatt a csokoládé szinte megfizethetetlen luxuscikk lett. Pietro Ferrero, a piedmonti Alba város egyik pékje ismét mogyoróval keverte a csokoládét, hogy kezelje a hiányt. Termékét Pasta Giandujának nevezte el és tömbben árulta. Gyorsan sikeressé vált, hatalmas mennyiségben értékesítették. 1951-re úgy döntött, hogy elkészíti a krémesebb verzióját is, ez lett a Supercrema. 1963-ban kicsit változtatott a recepten, majd elkezdte egész Európában forgalmazni, immár Nutella néven. Az első üveget 1964 áprilisában adták el, népszerűsége pedig azóta is töretlen.

Ezt már olvastad?

A ricotta ugyanaz, mint a nálunk ismert túró?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

19 recept az olasz konyhából

19 recept az olasz konyhából

Tészták, pizzák, húsgolyók. Itt nincs szénhidrátmentesség.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!