Mindhármat imádjuk: rántotta, frittata és omlett. De mi a különbség köztük?
2021. September 15.Kevés olyan magyar reggeli van, aminek nem a tojás az alapja. Imádjuk a tükörtojást, bundás kenyeret, rántottát. Sőt, ugye ott van a lecsó is, meg a tojáspástétom. Vagy csak főtt tojás a szendvicsbe.
Magát a rántottát is ezer módon készítjük, azonban van még néhány tojásos reggelim, ami hasonlít a rántottához, de más módon készül. Ilyen a frittata és az omlett. Nézzük is, hogy miben különböznek.
Kezdjük az ismertebb rántottával. Itt a tojásokat egy tálban előre felverjük, fűszerezzük, és zsiradékos serpenyőben, gyenge tűzön, lassan kavargatva megsütjük. Természetesen millió módon variálható, sokaknál nem hiányozhat belőle a szalonna vagy a bacon, a hagyma, esetleg a fokhagyma. Dúsítható különböző zöldségekkel, például spenóttal vagy gombával. Tehetünk bele kolbászt vagy virslit is, darabolt sonkát. Mi több, maradék főtt burgonyát is. A fűszerezés is millió módon történhet, só és bors az alap, de kerülhet bele zöldfűszer, fokhagyma is, és az egyéb porfűszerekkel szintén jót tehetünk. Nálunk mustáros verziós is készül időnként. Sajttal a tetején sosem ártunk neki.
Az omlett egy picit más csak. Francia eredetű, készülhet édesen és sósan is. Az omlettbe nem csak tojás kerül, hanem liszt is, és sokan pluszban tejszínnel lágyítják. Szintén előre felverik a tojást: vagy egyben a fehérjét és sárgáját, vagy pedig külön készítenek egy fehér tojáshabot és azt forgatják bele a sárgájából felvert tojáshabba. Ezután a felhevített zsiradékkal megkent serpenyőbe öntik vékonyan, és kevergetés nélkül sütik meg először az egyik, majd átfordítással a másik oldalát. Ha megsült, félbe vagy háromszögbe hajtják. Itt kel hangsúlyozni, hogy nem hajszálvékony az omlett, de nem is vastag, hisz akkor nem tudnánk hajtogatni. Szintén ezer módon ízesíthető, variálható, dúsítható. Nekem egyik kedvencem az indiai ízesítésű omlett, amiben kurkuma és sok friss koriander van, de bátran próbáljunk ki más ízvilágúakat is, például a spanyol omlettet, ahol a kockára vágott burgonyát és hagymát először lefedve megpároljuk a serpenyőben, és ezután öntjük rájuk a felvert tojást.
A frittata a sült tojás olasz verziója. Nagyon hasonlít az előzőekhez, mégis kicsit eltér. Ugyanúgy először külön edényben a tojásokat felverjük és fűszerezzük. Azonban ezután olyan magas falú serpenyőbe vagy tálba öntjük, amely bírja a magas hőmérsékletet, és sütőbe lehet tenni. Ugyanis a frittata a sütőben sül. Vagy a felhevített serpenyőbe öntjük, az alja megsül kicsit és úgy rakjuk a sütőbe, vagy rögtön egy kikent hőálló tálba tesszük. Sokféleképpen ízesíthető, kicsit az alap rántotta ízesítésektől is elrugaszkodhatunk, mivel a frittata lehet vastagabb is. Így akár párolt zöldségmixet is keverhetünk bele. Arra viszont figyeljünk, hogy ne olyan zöldségekkel dúsítsuk, amelyek sok levet eresztenek, mert elárasztják és élvezhetetlenné teszik a sült tojást. Illetve ne legyen túl magas a tojásréteg se, maximum 4-5 cm, mert ha túl vastag, akkor a közepe nagyon lassan vagy egyáltalán nem sül meg.
Végezetül még egy gondolat. Zsiradéknak használhatunk például napraforgó- vagy kókuszolajat, illetve zsírt is, vagy az egyik legfinomabbat, vajat.
Próbáljuk ki mindhárom sült tojást!