Minden, amit a zóna diétáról tudni kell
Ez az alacsony szénhidráttartalmú diéta, egy erősen kiegyensúlyozott étrend; eredetileg a gyomorégés és gyulladás csökkentésére szolgál, továbbá támogatja a testsúly-csökkenést is. A megalkotója, Barry Sears, biokémikus több tucat könyvet adott ki erről az étrendről. A 30-30-40-es arányszám a kulcs: minden étkezéskor az étel álljon 30%-ban fehérjéből, 30%-ban zsírból, és 40%-ban szénhidrátból. Ezzel felgyorsítható az anyagcsere, továbbá a szervezetünk nem izmot, vagy folyadékot veszít majd, hanem zsírt.
Mit lehet fogyasztani?
A zónázók megtartják a három főétkezést, valamint a tízórait és az uzsonnát is. Az ételek sovány fehérjéből (pl.: csirkemell, lazac), zöldségalapú szénhidrátforrásból, és kis mennyiségű egészséges zsírból (avokádó, diófélék, olíva olaj) állnak. A diéta során a nők 1200, a férfiak 1500 kalóriát visznek be naponta.
Jó hír, hogy nincs olyan étel, amelyet tilos lehetne fogyasztani, viszont a tésztaféléket, a kenyeret, a gabonaféléket, illetve a magas cukortartalmú zöldségeket és gyümölcsöket (pl.: banán, sárgarépa, kukorica, szőlő).
Valóban hatásos diéta ez?
Mint minden kalóriabevitel-korlátozó étrend, a zóna diéta is sikeresen eredményez fogyást. Ennek ellenére nincs bizonyíték arra, hogy serkentené az anyagcserét, vagy több zsírt égetne el, mint a többi alacsony kalóriás étrend.
Milyen kockázatai vannak?
Nincs semmi kockázata, viszont mielőtt belevágnánk, konzultáljunk az orvosunkkal, hiszen lehet, hogy egy másik diéta sokkal eredményesebb lenne számunkra.
via: Pure Wow