Miért finomabbak az üveges kiszerelésű üdítőitalok?
2019. August 3.Elgondolkoztatok már azon, hogy a kedvenc üdítőtök íze mindig ugyanolyan-e? Sokan úgy gondolják, hogy műanyag palackból, fémdobozból és hagyományos üvegből fogyasztva más-más ízű az italuk. Mint kiderült, ezúttal semmiféle érzéki csalódásról sincs szó, sőt nem csupán igaz az állítás, hanem még tudományos magyarázat is van rá.
A gyártók elmondása szerint termékeik receptúrája nem különbözik attól függően, hogy mibe csomagolják az italokat, ám maga a csomagolóanyag megváltoztathatja az ital ízét.
A műanyag sokkal jobban átereszti a szén-dioxidot, mint az üveg vagy az alumínium, tehát a lezárt műanyag üvegből ki tudnak szökni a buborékok. Ráadásul a plasztik palackok belsejét acetaldehid réteg fedi, amely szintén befolyásolhatja az ital ízét.
Ezek alapján elmondható, hogy az üvegben tárolt üdítőitalok tovább frissek maradnak, mert a szén-dioxid nehezebben szabadul ki az üveges kiszerelésből, illetve műanyagra emlékeztető mellékízt sem fogunk tapasztalni. Az üvegek hátrányaként róható fel viszont a sokkal magasabb előállítási költség, ezért tűntek el szinte teljesen a boltok polcairól. Az alumínium dobozok jelenthetik a középutat, ezekből is nehezebben szökik el a szénsav, és nem is annyira költségesek, mint az üveg.
Forrás: Reader’s Digest