Mi is pontosan a Graham-liszt?
2021. January 14.A Graham-liszt egy durvára őrölt teljes kiőrlésű lisztfajta, nevét Sylvester Grahamről kapta. Sylvester Graham az 1830-as években fejlesztette ki, az a meggyőződés vezette, hogy a kevésbé feldolgozott liszt egészségesebb és táplálóbb a hagyományosnál. Ezt a lisztfajtát – ellentétben a hagyományos búzaliszttel – nem szitálják és nem finomítják, illetve benne marad a csíra és a korpa.
Graham-liszt kontra gram-liszt
Csak a nevük hasonló! A gram-liszt szárított, őrölt csicseriborsóból készül és gluténmentes, a belőle készült ételek ízükben és állagukban is eltérnek a glutént tartalmazó Graham-lisztes ételektől.
Hogyan főzzünk Graham-liszttel?
Egészséges alternatívája a hagyományos búzalisztnek. Sokoldalúan felhasználható, kekszeket, rusztikus teljes kiőrlésű kenyeret, péksüteményeket ugyanúgy készíthetünk belőle, mint banánkenyeret vagy gofrit.
Hogyan tároljuk?
Légmentesen záródó dobozban hűvös, sötét, száraz helyen sokáig eláll. Jó tudni, hogy mivel a többi lisztfajtához képest több olajat tartalmaz, ezért avasodásra hajlamos.
Miért érdemes fogyasztani?
Gazdag rostokban, fehérjékben és magnéziumban, egy adag (100 gramm) a napi ajánlott rostbevitelünk 44%-át, fehérjeszükségletünknek pedig 26%-át fedezi.
Forrás: the spruce Eats