Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mi is az az aquafaba?

2020. március 11.

Hallottál már az aquafábáról? Amennyiben vegán életmódot folytatsz, biztosan. Az aquafaba nem más, mint egy szuper növényi opció a tojás, tojásfehérje helyettesítésére. Hogy mi ez pontosan? Íme a válasz. 

 

Az aquafaba viszkózus folyadék, amely nem más, mint a csicseriborsó főzővize, illetve a konzerv formájában vásárolt csicseri „leve”. Felhasználhatjuk tojás(fehérje) helyettesítésére, kiváltására, készíthetünk belőle habcsókot vagy majonézt is. 

Az őrület 2016-ban kezdődött, amikor is egy francia tenor énekes vegán tojáspótlékot keresett. Véletlenül fedezte fel, hogy a csicseriborsó konzervjének levét habbá lehet verni. A keményítőben és fehérjében gazdag folyadékról aztán kiderült, hogy sikeresen helyettesítheti a tojást, tojásfehérjét több desszertben is. Miután a zenész megosztotta tapasztalatait egy francia blogon, egy amerikai vegán ételrajongó, Goose Wohlt továbbosztotta az információt egy közkedvelt vegán Facebook csoportban. Hozzá fűződik az aquafaba elnevezés kitalálása is. 

A tojások nagyon fontos szerepet töltenek be a süteményeknél: magasabbá, szellősebbé, lazábbá teszik a tésztát. Több növényi tojáshelyettesítő is ismert, például az őrölt lenmag, ám a vegánok esküsznek arra, hogy az aquafaba még tökéletesebb eredményt biztosít. 

Az átváltási arány a következő: 

Ha egy közepes tojásfehérjét szeretnénk pótolni, akkor 2 evőkanál aquafabára lesz szükségünk, az egész tojás helyettesítéséhez pedig 3 evőkanálnyi mennyiséget használjunk fel. 

 

Mit készíthetünk belőle? 

Habbá verhetjük: kanalazhatjuk desszertek tetejére, de meg is süthetjük habcsóknak vagy pavlovának. Tehetjük koktélokba, süthetünk a segítségével péksütiket és palacsintát is. 

És a kedvencünk: ha felverjük, közben pedig fokozatosan, vékony sugárban olívaolajat csorgatunk hozzá (majd végül ízlés szerint sóval, citromlével ízesítjük), tökéletes állagú, selymes és krémes majonézt kapunk. Ez pedig nem csupán a vegánoknak jó hír: aki fél a nyers tojástól, de szívesen enne házi majonézt, könnyen elkészítheti ezentúl aquafabából. 

 

Forrás: so delicious 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezért együnk csicseriborsót

Ezért együnk csicseriborsót

Felsorolás következik, érdemes elolvasni!
Íme egy főnyeremény: a csicseriborsó

Íme egy főnyeremény: a csicseriborsó

Mert sokoldalú, olcsó és finom. De hogy jön ide a habcsók??

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!