Mennyei citromkrém recept következik
Én legalábbis biztos! Minden évben izgatottan várom a januárt, hogy végre megérkezzen a várva várt Meyer citromom. Ezt a kicsi, narancssárgás, gömbölyded citromfajta a legeslegkedvencebb citrusom, és ez aztán tényleg valami, mert szinte nincs olyan, amit ne szeretnék. Sehol nem fogod külön megtalálni a boltokban, vagy a piacon, szemfülesnek kell lenned, mert a normális citromok közé keverve hozzák be az országba, jellemzően együtt is termesztik őket.
Mit kell róla tudni? Teljes egészében ehető (magot kivéve), még a héja is. Nincs fehér, keserű hártya rajta, rendkívül lédús, nagyon sok magja van, és általában gömbölyűbb, mint a megszokott citrom. És a lényeg, hogy édeskésebb, kevésbé savanykás, és jellegzetesen fűszeres illata, íze van. Egyszerűen isteni! Szinte mandarinsárga színe miatt könnyen kitűnik a többi citrom közül, nem lesz nehéz megtalálni. Nagyon nehéz, hogy mostanában szinte minden citromot (citrust) viasszal, gombaölőkkel kezelnek, hogy ne penészedjenek és jobban bírják a szállítást, ezeket alapos sikálással, ecetes langyos vízben áztatással, vagy mosogatószeres mosogatással lehet eltávolítani. A kezeletlen citromokon általában ott a jelzés, hogy a „héja emberi fogyasztásra alkalmas”.
Ugyanúgy használhatod, mint egy normál citromot, csak általában kevesebb cukor kell hozzá. Vagyis ha pl. ilyen citrom krémet készítesz Meyer citromból, akkor csak 10 dkg cukor kell hozzá, ha rendes citrommal helyettesíted, akkor viszont már 15 dkg.
Meyer citrom krém
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 125 ml Meyer citromlé (kb 4 citromból)
- 2 tk reszelt Meyer citrom héj (kb 2 citromból)
- 12 dkg vaj
- 2 tojás
Elkészítés:
1. A vaj kivételével mindent keverj össze egy tűzálló tálban, majd a vajat is add hozzá néhány darabra vágva.
2. Forralj vizet egy lábosban, majd közepesen alacsony lángon állítsd a gőz főlé a tálat, és kezdd el kevergetni. Kb. 5 perc múlva elolvad a vaj, és még 5 perc múlva elkezd sűrűsödni.
3. Ha van cukorhőmérőd, akkor 70ºC-nál vedd le a tűzről, ha nincs, akkor végy egy kanalat, mártsd bele a krémbe, és a hátán húzz egy csíkot az ujjaddal. Ha nem folyik össze, már veheted is le a tűzről.
4. Szűrd át, hogy a héj és az esetleg kicsapódott tojás ne kerüljön a krémbe, hagyd hűlni, majd tedd a hűtőbe. 1 hétig eláll.