Mentsd át húsvétról! Ennek az 5 ételnek a hétköznapokon is az asztalon lenne a helye
2021. April 4.Tény, hogy az ünnepeket a különleges ételek is megkülönböztetik a hétköznapoktól, viszont vannak olyan fogások és alapanyagok, amelyek az év többi részében is nagyobb figyelmet érdemelnének. A húsvéti asztalról szemezgettünk, lássuk mi mindent érdemes átmenteni egy „mezei” szerdára vagy épp szombatra!
Torma
A húsvét előtti napokban legtöbbünk kosarába került friss vagy feldolgozott, különbözőképpen ízesített torma. Annyira egészséges, hogy kár lenne csak most fogyasztani! Gazdag mustárolajban, C-vitaminban, káliumban, kalciumban, magnéziumban, vírusölő és emésztést segítő hatású.
Újhagyma
A karcsú, friss újhagyma a húsvéti asztal egyik éke. Szintén tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, a benne található allicin pedig hathatósan csökkenti a gyulladásokat. Ha a gyomrunk nem bírja nyersen a vöröshagymát vagy a fokhagymát, az újhagymával akkor is megpróbálkozhatunk.
Retek
Rendben, a retek azért szerencsére nem tűnik el húsvét után a hűtőszekrényből vagy a spájz polcáról, de érdemes nagyobb mennyiségben is fogyasztani. A sok C-vitamin mellett a benne található folsav mennyisége sem elhanyagolható. Kipróbálhatjuk vajon sütve is, különlegesen finom így készítve.
Répatorta
Nem véletlenül került a felsorolásba! A répa édeskés íze hozzájárul ahhoz, hogy a sütemény tésztájába sokkal kevesebb cukrot kelljen tennünk, ráadásul jól működik alternatív lisztekkel, például zabpehely- vagy rizsliszttel is. Lehet belőle torta, gyümölcskenyér, muffin, ha elhagyjuk a klasszikus húsvéti díszítést, egész évben megállja a helyét.
Tojás, fakszni nélkül
Az már szerencsére bizonyítást nyert, hogy a normális mértékben fogyasztott tojás egyáltalán nem káros, sőt szüksége van rá a szervezetünknek. Sokszor viszont rengeteg további hússal, szalonnával, kolbásszal, zsírral készítjük el, ami már megterhelő lehet a gyomrunknak. Nem kell mindig túlbonyolítani: fogyasszuk lágytojásként vagy keményre főzve.