Melengető reggelik – nem mindegy, hogyan indul ősszel, télen a napod
2020. November 28.Valahogy nyáron sokkal könnyebb összedobni a reggeliket. Ott a sok-sok paradicsom, uborka, amiket persze télen is beszerezhetünk, de tény, hogy nem az igazi az ízük. És tegyük hozzá, ha jönnek a mínuszok, sokkal inkább vágyunk valami melengető, laktató napindítóra, hogy igazán jól induljon a reggelünk. 3+2 tipp következik, dobd fel a téli reggeleket!
1. Zabkása
A diétázók és tudatosan táplálkozók egyik kedvence a zabkása. A lassan felszívódó zab szuper választás reggelire, hiszen rostdús, így egészen ebédig biztosítja a jóllakottság érzetét. Egyszerűen főzzük puhára tejben vagy vízben, és fűszerezzük, turbózzuk fel ízlésünk szerint. A zab semleges ízű, ezért sós vagy édes reggeli is lehet belőle. Mi most az almás-fahéjasra szavazunk: amíg fő a zab, egy másik lábasban pároljunk puhára egy meghámozott, kockákra vágott almát. Pürésítsük őrölt fahéjjal (ha szükséges, édesíthetjük is), halmozzuk a kész zabkására, majd márványozzuk össze.
2. Angol reggeli
Bár a helyben fogyasztás egyelőre tiltólistás, de ha visszagondolunk, a klasszikus angol reggeli általában „egész napos reggeliként” szerepel a bisztrók, kávézók étlapjain. Nem csoda, a húsos, babos, gombás, tojásos reggeli annyira laktató, hogy ebédnek is beillik. Sok komponensből áll, mégsem hosszadalmas elkészíteni. Receptünk is van hozzá!
3. Amerikai palacsinta, gofri
Mindegy, hogy palacsinta- vagy gofrisütőben készül, a ropogós vagy éppen pihe-puha, juharsziruppal meglocsolt, gyümölcsökkel tálalt finomságnak senki sem tud ellenállni. Persze ezúttal is gondolkozhatunk sós ízekben, lehet például sonkás-sajtos vagy pirított zöldséges. A palacsinta tésztájába tegyünk túrót, vagy használjunk például zabpehelylisztet, azaz törekedjünk a fehér liszt táplálóbbra cserélésére.
4. Melengető fűszerek
Nem véletlenül említettük első pontunkban a fahéjat! Egyes fűszerek – mint a fahéj, a vanília, a csili vagy a bors – melengető hatással bírnak, érdemes becsempészni a reggelijeinkbe.
5. A zöldség télen is kell!
Viszont egyáltalán nem szükséges a drága és egyáltalán nem szezonális zöldségekre hagyatkoznunk! Vágjunk csíkokra káposztát és sárgarépát, keverjük össze joghurtos öntettel, és kész is a saláta a virsli vagy a sült kolbász mellé. Vagy együnk céklát, reggelire persze ne ecetesen: a főtt céklát vágjuk apróra, keverjük össze tejföllel, joghurttal, pici majonézzel, virslihez, kolbászhoz épp olyan jól fog passzolni, mint bundás kenyérhez vagy melegszendvicshez.