Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Melengető reggelik – nem mindegy, hogyan indul ősszel, télen a napod

2020. November 28.

Valahogy nyáron sokkal könnyebb összedobni a reggeliket. Ott a sok-sok paradicsom, uborka, amiket persze télen is beszerezhetünk, de tény, hogy nem az igazi az ízük. És tegyük hozzá, ha jönnek a mínuszok, sokkal inkább vágyunk valami melengető, laktató napindítóra, hogy igazán jól induljon a reggelünk. 3+2 tipp következik, dobd fel a téli reggeleket! 

 

1. Zabkása 

A diétázók és tudatosan táplálkozók egyik kedvence a zabkása. A lassan felszívódó zab szuper választás reggelire, hiszen rostdús, így egészen ebédig biztosítja a jóllakottság érzetét. Egyszerűen főzzük puhára tejben vagy vízben, és fűszerezzük, turbózzuk fel ízlésünk szerint. A zab semleges ízű, ezért sós vagy édes reggeli is lehet belőle. Mi most az almás-fahéjasra szavazunk: amíg fő a zab, egy másik lábasban pároljunk puhára egy meghámozott, kockákra vágott almát. Pürésítsük őrölt fahéjjal (ha szükséges, édesíthetjük is), halmozzuk a kész zabkására, majd márványozzuk össze. 

 

2. Angol reggeli 

Bár a helyben fogyasztás egyelőre tiltólistás, de ha visszagondolunk, a klasszikus angol reggeli általában „egész napos reggeliként” szerepel a bisztrók, kávézók étlapjain. Nem csoda, a húsos, babos, gombás, tojásos reggeli annyira laktató, hogy ebédnek is beillik. Sok komponensből áll, mégsem hosszadalmas elkészíteni. Receptünk is van hozzá

 

3. Amerikai palacsinta, gofri

Mindegy, hogy palacsinta- vagy gofrisütőben készül, a ropogós vagy éppen pihe-puha, juharsziruppal meglocsolt, gyümölcsökkel tálalt finomságnak senki sem tud ellenállni. Persze ezúttal is gondolkozhatunk sós ízekben, lehet például sonkás-sajtos vagy pirított zöldséges. A palacsinta tésztájába tegyünk túrót, vagy használjunk például zabpehelylisztet, azaz törekedjünk a fehér liszt táplálóbbra cserélésére. 

 

4. Melengető fűszerek 

Nem véletlenül említettük első pontunkban a fahéjat! Egyes fűszerek – mint a fahéj, a vanília, a csili vagy a bors – melengető hatással bírnak, érdemes becsempészni a reggelijeinkbe. 

 

5. A zöldség télen is kell! 

Viszont egyáltalán nem szükséges a drága és egyáltalán nem szezonális zöldségekre hagyatkoznunk! Vágjunk csíkokra káposztát és sárgarépát, keverjük össze joghurtos öntettel, és kész is a saláta a virsli vagy a sült kolbász mellé. Vagy együnk céklát, reggelire persze ne ecetesen: a főtt céklát vágjuk apróra, keverjük össze tejföllel, joghurttal, pici majonézzel, virslihez, kolbászhoz épp olyan jól fog passzolni, mint bundás kenyérhez vagy melegszendvicshez. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!