Megreformált karácsonyi menü
A Karácsony a szeretet ünnepe, de legalább annyira szól a gasztronómiáról is, mint a családi légkörről. Szinte minden háznál hagyomány a telepakolt ünnepi asztal, melynek tervezgetését akár már hetekkel azt megelőzően elkezdjük. Ennek így is kell lennie, hiszen hozzátartozik a szokásainkhoz és az ünnepi hangulat megteremtéséhez.
Ha azonban sikeresen odafigyeltünk az egészségünkre az egész év során, karácsonykor sem kell visszatérni a régen használt alapanyagokhoz, csak mert az számít „normálisnak”. Megteremthetjük ugyanazt a légkört, és elkészíthetjük ugyanazokat a hagyományos ételeket családunk számára akkor is, ha reform alapanyagokat használunk a konyhában. Teljesen érthető, hogy sokan ilyenkor ragaszkodnak a magyaros ételekhez, és nem is feltétlenül kell ebben az időszakban kísérletezgetni újító receptekkel. Elég, ha apró változtatásokkal készítjük el azt a menüt, ami minden évben a karácsonyi asztalra kerül.
Sok család kezdi halászlével ilyenkor az ételsort. Ez egy remek választás, hiszen mi magyarok sajnos nagyon kevés halat fogyasztunk, ezáltal pedig csekély az omega-3 zsírsav-bevitelünk, ezt ilyenkor remekül pótolhatjuk. Figyeljünk oda viszont arra, hogy ne használjunk felesleges zsiradékot a leves készítéséhez (csak ami magából a halból származik), illetve tálaljuk fehér helyett teljes kiőrlésű (akár saját készítésű) kenyérrel. Ha pedig tésztát is főzünk hozzá, vásároljunk szénhidrátcsökkentett, vagy szintén teljes kiőrlésű változatot.
A főételek készítése során is törekedjünk arra, hogy éppen csak minimális mennyiséget használunk a zsiradékokból, amennyi elengedhetetlen, és származzon lehetőleg növényi forrásból (kókuszolaj, olívaolaj, lenmagolaj, stb.). Fehér liszt helyett panírozzunk zabpehelylisztbe, és bő olajban sütés helyett válasszuk gyakrabban a sütőt. A töltött káposzta és a többi nehéz étel mellett kerüljön az asztalra valamilyen sovány fehérjeforrás is (csirke, pulya, hal), illetve legyen választható köretként párolt zöldség vagy friss saláta is.
A desszertek készítésénél ne most kísérletezgessünk az eddig nem használt reformlisztekkel, mert ezekből eleinte váratlan végeredmény születhet, viszont gond nélkül helyettesíthetjük a receptekben a fehér cukrot eritrittel, ami vércukorszint-emelő hatás nélküli természetes édesítőszerként sokkal egészségesebb választás.
Olyan apró lépések ezek, amelyeket a menüsor fogyasztója gyakorlatilag észe sem fog venni, azonban nyugodt lelkiismerettel ülhetünk majd le az ünnepi asztal mellé, hiszen ezáltal is mindent megtettünk a családunk egészségéért.